flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Глущенко В.М. "Постійна робота з Веб –сайтами територіальних управлінь державної судової адміністрації та судів – запорука підвищенню іміджу судової гілки влади"

 

 

         Вячеслав Глущенко, перший заступник начальника територіального управління державної судової адміністрації в Одеській області.

 

За ствердженням академіка М.Я. Сегая та  Ю.А. Клімашевської, опублікованому в статті «Нагальні проблеми інформатизації судової діяльності», оприлюдненої на сайті Верховного Суду України (http://www.scourt.gov.ua/)  -  поточний момент в Україні характеризується широкомасштабним впровадженням інформаційних технологій в усіх сферах правотворчої, правозахисної та правоохоронної діяльності. Розроблені потужні інформаційно-пошукові, інструментальні й операційні системи, в першу чергу через мережу Інтернет, які повинні забезпечитигласність в роботі судової системи та оперативний доступ до інформації, а відтак оптимізувати  діяльність судів, як правової інституції. Це,на наш погляд,також сприяє зміцненню правової системи держави, захисту прав і основних свобод людини та забезпечує виконання вимог засад судочинства, визначенихКонституцією та  Законом України «Про судоустрій України».
У відповідності до Указу Президента України Про заходи щодо розвитку національної складової глобальної інформаційної мережі Інтернет та забезпечення широкого доступу до цієї мережі в Україні від 31 липня 2000 року № 928/2000, Постанови Кабінету Міністрів України від 4 січня 2002 р. № 3 «Про Порядок оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади», наказів Державної судової адміністрації України від 23 червня 2004року №99/04 «Про забезпечення адміністрирування та розміщення і постійного оновлення інформації на на власних веб-сайтах судів та інших органів і установ судової системи у мережі Інтернет»; від 15 серпня 2007 року № 81 «Про забезпечення розміщення і постійне оновлення інформації на Веб-порталі "Судова влада України";  від 13 серпня 2009 року №94 «Про оновлення програмних засобів офіційного веб порталу судової влади України» та за підтримки канадського агенства з міжнародного розвитку (CIDA) в рамках Українсько-канадського проекту судової співпраці з 01 вересня 2009 року створено нову версію і новий дизайн  Веб-порталу “СУДОВА ВЛАДА УКРАЇНИ” (www.court.gov.ua) (далі Веб-портал).
Інструкцією користувача Веб-порталу "Судова Влада України" визначено, що Веб-портал представляє собою програмну розробку - ресурс в мережі Інтернет, за допомогою якого будь-який громадянин України може отримати інформацію про кожний спеціалізований, загальний суд України, його координати, завдання, склад та функції підрозділів, а також основні показники. Також ресурс інформує про значні події, законопроекти, що стосуються судової системи. На Веб-порталі представлені посилання на інші офіційні інтернет ресурси, зразки типових позовних заяв та інші документи, існує розділ в якому користувачі можуть поставити запитання та отримати на них відповіді.
З метою забезпечення інформаційного обміну між громадськістю та судами, новою можливістю  спрощеного редагування спеціалістами з інформаційних технологій окремих сторінок, закріплених за певною судовою установою та територіальним управлінням, на виконання завдань по організаційному забезпеченню роботи загальних місцевих судів, територіальним управлінням державної судової адміністрації в Одеській області (далі ТУ ДСА в Одеській області)  , спільно з Головою кваліфікаційної комісії суддів Одеського апеляційного округу, судді, заступника голови судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області Анатолія Бабія та Голови Ради суддів Одеської області, заступника голови Малиновського районного суду міста Одеси, судді Віталія Граніна розроблено структуру Веб-сторінки сайту ТУ ДСА в Одеській області (http://court.gov.ua/tu16)  (надалі Веб-сторінка), механізм її постійного оновлення, які в подальшому  були закріплені у відповідному наказі  ТУ ДСА в Одеській області.
Складовими структури Веб –сторінки стали наступні розділи: новини; керівництво; інформація для громадян; про боротьбу з корупцією; судова статистика; Кваліфікаційна комісія суддів загальних судів Одеського апеляційного округу; колегія ТУ ДСА в Одеській області; органи суддівського самоврядування; вакансії; інформація для суддів та працівників апарату судів; модельні суди; загальні місцеві суди м.Одеси та Одеської області; державні закупівлі, контакти та графік роботи тощо.
Цікавим та насиченим на наш погляд є побудова розділів «Кваліфікаційна комісія суддів загальних судів Одеського апеляційного округу» та «Органи суддівского самоврядування». Так, складовими розділу «Кваліфікаційна комісія суддів загальних судів Одеського апеляційного округу» стали: адреса, загальна інформація, засідання ( які були відтворенні починаючи з 2007 року),інформація   про роботу кваліфікаційної комісій суддів загальних судів Одеського апеляційного округу, кадровий резерв та міжнародне співробітництво. В свою чергу до загальної інформації увійшли: місцезнаходження, зала засідань кваліфікаційної комісії суддів загальних судів Одеського апеляційного округу та Ради суддів Одеської області з відповідним фото, склад кваліфікаційної комісії , законодавство України і компетенція  кваліфікаційної комісії суддів загальних судів Одеського апеляційного округу, регламент роботи, добір кандидатів у професійні судді, вимоги до кандидата на посаду судді і порядок звернення кандидата за рекомендацією на посаду судді місцевого суду вперше. орієнтовний перелік питань у різних галузях права, за якими проводиться кваліфікаційний іспит на засіданні кваліфікаційної комісії суддів загальних судів Одеського апеляційного округу, а також тем рефератів. Роботу органів суддівського самоврядування Одеської області можна прослідкувати з розділів: засідання Ради суддів Одеської області,
розгляд Радою суддів Одеської області звернень громадян та юридичних осіб та
за рішеннями конференцій. Завдяки сприянню  ДП «Інформаційні судові системи» посилання на вищевказану інформацію можна знайти у відповідних розділах «Кваліфікаційні комісії суддів»( http://court.gov.ua/kvalifikatsijni_komisiyi/)
та «Органи суддівського самоврядування»  (http://court.gov.ua/organy_samovrjaduvannja/)  на сайті загального Веб – порталу Судова влада України.
 
Впевнені, що це -  найбільш оптимальний  варіант конструкції Веб-сторінки територіального управління. Вказаний варіант - це вичерпна, періодично (не менш як раз на тиждень) поновлювана та достатня інформація в першу чергу для громадян України. Так, в розділі «інформація для громадян» розміщено графік особистого прийому громадян керівництвом ТУ ДСА в Одеській області, чим доїхати, наочно висвітлено будівля ТУ ДСА, повноваження територіального управління та Ради суддів Одеської області щодо розгляду звернення громадян, розмір витрат на інформаційно-технічне забезпечення судових процесів, друковані засоби масової інформації, в яких розміщаються оголошення про виклик до суду тощо. Крім того, громадяни  через розділ «загальні місцеві суди м.Одеси та Одеської області» без додаткових зусиль можуть ознайомитись з достовірною інформацією про судову статистику, загальні місцеві суди м.Одеси та області, адресою, фотографією суду, засобами зв’язку, графіком роботи суду, особистого прийому громадян, банківським реквізитами сплати державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судових процесів. Також, можна ознайомитись з відповідями на запитання, які найчастіше задають громадяни. Така організація роботи значно зменшила кількість звернень громадян до територіального управління.
Постійна робота з Веб – сторінкою сприяє  організаційному забезпеченню діяльності загальних місцевих судів, кваліфікаційної комісії суддів, органів суддівського самоврядування.  Так, майже кожний голова суду, керівник та працівник апарату суду без додаткових зусиль в розділі «Інформація для суддів та працівників апарату суду»  може знайти необхідну для роботи інформацію або нормативний матеріал щодо: діловодства, судової статистики, кадрової роботи, організації роботи служби судових розпорядників та спеціалістів судів з інформаційних технологій, роботою з інформацією з обмеженим доступом, виконання міжнародних договорів з питань правової допомоги, організації роботи комісії суду з соціального страхування та протипожежного захисту суду, відпочинку в санаторно-лікувальних закладах ДСА України «Феміда» та «Шкло», профілактики захворювань суддів та працівників апарату судів тощо. А кожний член кваліфікаційної комісії суддів Одеського апеляційного округу або  суддя, який проходив  кваліфікаційну атестацію, або відносно якого розглядались питання, щодо дисциплінарної відповідальності, а також особи, яким надано (відмовлено) рекомендації для призначення на посаду судді вперше можуть своєчасно ознайомитись з рішеннями кваліфікаційної комісії.
Відповідно до загальних умов здійснення закупівельтоварів, робіт і послуг за державні кошти, визначеним Положенням про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. N 921 у редакції постанови Кабінету Міністрів України   від 19 листопада 2008 р. N 1017 із наступними змінами в розділі Веб-сторінки "Державні закупівлі" оприлюднюється Річний план державних   закупівель територіального управління та   зміни   до   нього.
Систематичне оновлення розділу «Про боротьбу з корупцією» повністю відповідає Порядку інформування громадськості про результати роботи у сфері протидії корупції, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2009 р. N 1336.

 

 

Щоб зробити наш сайт живим та цікавим, ми уважно ставимось до сторінки "Новини", де розміщена інформація, яка поновлюється майже щоденно. На цій сторінці можна дізнатись про цікаві події які відбуваються в територіальному управлінні, спільні та комплексні заходи, навчання,  про призначення, звільнення суддів, нагородження суддів та працівників апарату судів та територіального управління, присвоєння почесних звань тощо. Особливістю є також і те що майже всі події супроводжуються фотознімками, які збагачують інформативний матеріал.

 
          Наповнення Веб – сторінки - це велика творча праця всього колективу ТУ ДСА в Одеській області. В цій роботі працівники управління намагались виконувати загальні вимоги, яким відповідає Веб-сайт це: якість наповнення, стабільність та актуальність інформаційних ресурсів, зручність навігації, єдність дизайну всіх розділів та дотримання при його створенні і експлуатації таких принципів, як відкритість — надання повної інформації про всі аспекти діяльності індивідуальний підхід до різних груп користувачів.Крім того, дуже важливо було при його створенні витримати такі  критерії оцінки як глибина змісту, грамотність в усьому; простота навігації; оперативне оновлення сторінок; доступність сторінок; зовнішнє оформлення, якісний дизайн.
 
    Також керівництво ТУ ДСА в Одеській області приділяє значну увагу інформації, розміщеної на Веб – сторінках загальних місцевих судах Одеської області. З цією метою головам загальних місцевих судів Одеської області було рекомендовано вжити вичерпних заходів по забезпеченню адміністрування, розміщення і постійного оновлення інформації на власних веб-сторінках судів відповідно до вимог Державної судової адміністрації України від 23 червня 2004року №99/04. Одночасно фахівцями з інформаційних технологій разом з працівниками відділу планово – фінансової діяльності, обліку та звітності, сектору кадрової роботи територіального управління здійснюється постійний моніторинг   даних Веб - сторінок судів (уточнюються реквізити суду щодо оплати державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судових процесів, адреси суду,  номери телефонів, прізвища, ім’я та по батькові голови та керівника апарату суду, графіки прийому громадян головою суду тощо). Майже на кожній Веб – сторінці загального місцевого суду Одеської області розміщено фотографію приміщення суду та інформацію чим доїхати. Більш насиченою є інформація, яка розміщена на веб-сторінках районних судів міста Одеси Примоського (http://court.gov.ua/sud1522/) (голова суду, суддя Сегрій Кічмаренко, керівник апарату суду Інна Німас), Малиновського (http://court.gov.ua/sud1519/ ) (голова суду, суддя Леонід Лічман, керівник апарату суду Валентина Савенко), Суворовського (http://court.gov.ua/sud1527/) (голова суду, суддя Микола Погрібний, керівник апарату суду Марина Колесник).
Разом з тим ми змушені констатувати той факт, що Веб – сторінки загальних місцевих судів не відповідають вимогам сьогодення та не користуються відповідним попитом у населення.
Для відповіді на запитання як покращити роботу Веб-сторінок загальних місцевих судів, аби вони сприяли підвищенню поваги, довіри до судової влади України, інформованості населення щодо її роботи нами був здійснений відповідний моніторинг та вивчений досвід цієї роботи загальних  судів нашої країни та Росії.
За результатами вивчення  вважаємо, що дуже живою та насиченою є побудова Веб-сайту апеляційного суду Запорізької області (http://court.gov.ua/sud0890/) (голова суду, суддя Віктор Городовенко): новини; керівництво; вакансії; держмито; списки справ на тиждень, тендерні оголошення; судова практика; взаємовідносини зі ЗМІ, президія. Саме постійно оновлені сторінки «списки справ за тиждень» та «взаємовідносини зі ЗМІ» стали тут тією ниттю, яка пов’язує  судову установу з громадськістю. Цікавим є також і те, що поруч з офіційним Веб-сайтом апеляційного суду Запорізької області існує і власний інформаційний портал (http://court.zp.ua), який гармонічно його прикрашає та доповнює. 
Дуже багатою є інформація, яка розміщена на веб – сторінці Апеляційного господарського суду Одеської області (http://oda.arbitr.gov.ua/) (голова суду, суддя Валерій Балух). Так складовими веб - сторінки  апеляційного господарського суду Одеської області стали наступні розділи: урочисте відкриття Палацу правосуддя; графік прийому керівництвом суду; події суду; інформаційна діяльність; матеріали надруковані в ЗМІ; актуальні справи (до складу якого увійшли розділи: справи за участю банківських установ, справи щодо стягнення заборгованості за спожиті енергоносії, справи переглянуті Верховним Судом України); актуальні питання; запитання - відповіді; міжнародна науково-практична конференція "200 років господарського судочинства в Україні. Сучасність і майбутнє"; ювілейні матеріали з нагоди 15-ої річниці утворення господарських судів України; матеріали до 85-ої річниці утворення арбітражно-судової системи України; урочисте відкриття Відділення кафедри; спортивні досягнення; об’яви; електронна пошта).
Вважаємо, також,  що дуже послідовно, виважено та достатньо  сконструйованою інформацію про роботу суду на Веб – сторінці військового суду Одеського гарнізону (http://court.gov.ua/sud2806/) ( голова суду, суддя, полковник юстиції Олександр Рижих). Крім звичайних, на сайті суду присутні розділи: підсудність судових справ і проваджень військовому місцевому суду Одеського гарнізону; інформація про час і місце судового розгляду справ; статистичні показники роботи суду в 2009 - 2010 роках; узагальнення судової практики, огляди, аналітичні довідки, підготовлені військовим місцевим судом Одеського гарнізону; коротка історія військового суду. Саме побудова цієї структури Веб – сторінки суду за інформацією Олександра Рижиха сприяло збільшенню Інтернет – відвідувачів сайту, вивільнило робочий час суддів та апарату суду, який раніше витрачали на відвідувачів та дзвінки  громадян до суду особливо про час судового засідання та сплату держмита, витрат на інформаційне забезпечення судового процесу тощо.
Заслуговує  уваги приклад наповнення Веб - сторінки Першотравневим районним судом міста Чернівців (http://court.gov.ua/sud2408/20/)  (голова суду, суддя Валерій Марчук), а саме  окремий розділ Веб – сторінки суду -  «Інформація для населення. Зразки позовних заяв», який включає в себе: загальні правила звернення громадян у судові органи із позовними заявами:; зразки позовних заяв з цивільних правовідносин; зразки заяв і скарг в адміністративних справах; зразки цивільно-процесуальних документів та правила пропуску до суду. В той же час дуже цікавою і з точки зору профілактики правопорушень і по майже художньому стилю викладена інформація в «Судових хроніках від  Володимира Драюка», які є складовою розділу «Так велить закон. За рядком вироку».
Можна б було й надалі перераховувати досвід наповнення власних Веб- сторінок судів, але саме завдяки переліченим вище судам можна прийти до висновку, що дієвим Веб-сайт судів може бути за умови розміщення на ньому: своєчасної повної та достовірної інформації в тому числі про сплату державного мита та витрат на інформаційне забезпечення судового процесу, дійсні графіки роботи та прийому справ відповідними канцеляріями; інформації про час, місце призначених для розгляду справ; інформація про статистичні показники суду та узагальнення судової практики; реальною можливістю завдяки сайту спілкуватись з громадськістю та відповідати на виникаючі питання громадян тощо.
         На наш погляд  позитивний  досвід організації роботи судів Російської Федерації з власними Веб – сайтами може бути також корисним для прозорості, ефективності та гласності роботи судових органів України. Так, із розділу «Вопросы председателю.Интернет – приемная» розміщеному на сайті  Челябінського обласного суду   (http://www.chel-oblsud.ru/)     вбачається організація постійної роботи голови суду з місцевим населенням через мережу Інтернет, та як результат - вдячність громадян за своєчасне інформаційне поповнення сайту суду, цікаву подачу інформації та функціювання ресурсу «Банк судебных решений». В цьому ж ракурсі побудований сайт Московського міського суду (http://www.mos-gorsud.ru/) та інші. І хоча назви розділів сайтів трохи відрізняються між собою «Окно председателя», «Банк судебных постановлений», «Видеоматериалы» - свою роль вони відіграють однакову.
 
Сподіваємося, що наш досвід, та робота, яка була проведена працівниками територіального управління державної судової адміністрації в Одеській області по формуванню власної Веб – сторінки, адміністрируванню Веб – сторінок загальних місцевих судів міста Одеси та Одеської області, а також по вивченню досвіду формування сайтів інших судів буде корисним для інших територіальних управлінь та буде сприяти головам судів в організації роботи суду, як правової інституцій нашої країни, підвищенню іміджу судової гілки влади.