flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сергій Чванкін: «Необхідно створювати проекти, які допомагатимуть громадянам»

26 жовтня 2021, 11:43

Сергію Анатолійовичу, не так давно Київський районний суд брав участь у конкурсі Ради Європи "Кришталеві ваги правосуддя". Що це за конкурс, і який проект ви представляли?

- З 2005 року, вже 16 років, існує конкурс "Кришталеві ваги правосуддя", який організовує Рада Європи. І цього року, Україна вперше вийшла у фінал цього конкурсу.

Необхідно відзначити, що у фінал також вийшли Данія і Франція. Нам дуже приємно, що ми вийшли у фінал з такими сильними країнами. Україну представляв Київський районний суд міста Одеси.  У цьому конкурсі можуть брати участь тільки державні структури. І повинні не просто брати участь, а й показувати інноваційні практики на базі суду. І у нас з'явилася можливість показати себе, оскільки в 2018 році створено «Громадський центр правосуддя». І саме з цим проектом ми і представляли Україну «Створення, розвиток і вдосконалення роботи Центру громадського правосуддя Одеської області».

- Як вам вдалося вийти у фінал? Адже 16 років ніхто не міг цього зробити.

- У нас був сильний і вже успішний проект і сильна команда. Я, як голова, нічого б не домігся, якби не моя команда. Ми з самого початку вірили, що все вийде. Якщо брати в порівняння країни, з якими ми вийшли у фінал, то у Франції представляли допомогу в складанні заяв для тих, хто постраждали від домашнього насильства. Як на мене це дуже важливо, але дуже вузьконаправлено. Ми займаємося тим же, але це наш 10-е напрямок. А в Данії пропонують навчання студентів та судові вікторини. Ми проводимо таке щорічно, а у них це підноситься як щось «особливе і нове». У нашому Громадському центрі надається різновекторна допомога: співробітники дають поради, рекомендації, пишуть заяви, звернення, вислуховують громадян і допомагають вирішити їх юридичні проблеми. Також, працює медіатор, психолог і школа присяжних.

- "Громадський центр правосуддя" успішно функціонує вже 3 роки. Але як все було на перших порах?

- Чесно скажу, коли Центр тільки запускали, у багатьох наших колег/знайомих/друзів - були сумніви, що це буде працювати. Чомусь вважається, що суддям не притаманне займатися чимось іншим, крім винесення рішень. Але судді - державні службовці, які мають право на виконання затребуваних соціальних програм. Тому, ми намагаємося сказати, що ми не тільки судді. Ми - соціальні люди. Ми намагаємося спілкуватися з громадянами тією мовою, яка їм зрозуміла. І природно, хочемо надавати допомогу. І я вважаю, що Громадський центр правосуддя - якраз і виконує таке завдання.

І ось тут виникає питання: «А причому судді до Громадського центру?». Асоціація слідчих суддів України створила Громадський центр. Членами Асоціації був підібраний колектив для роботи. У Громадському центрі не мають право працювати чиновники, такі як: судді, прокурори, поліцейські, співробітники податкових органів, виконавчої влади та багато-багато інших. Мають право там працювати: адвокати, юристи, судді у відставці, колишні співробітники прокуратури. Тобто, ті, у кого є досвід, хто може і хоче бути корисний своєму суспільству. Законом заборонено суддям проводити будь-які консультації в Центрі - для цього є фахівці. Але ми маємо право проводити лекції, коуч уроки, давати рекомендації та поради.

- Як Громадський центр допомагає простому громадянину?

- Будь-який громадянин, який живе в Одеській області, має право отримати правову кваліфіковану допомогу фахівців абсолютно безкоштовно. За три роки, вже більше 400 позитивних відгуків про роботу Центру.

Центр допомагає подати заяву, скласти скаргу, звернення, запит, в будь-яку структуру країни. Людині, яка звернулася до нас за допомогою, не будуть говорити: «ви не туди прийшли». Ми, як раз таки, намагаємося виступати "путівником".

- Чи плануєте ви надалі розвивати Громадський центр правосуддя і розширюватися?

- У наших планах - створення та організація мобільної бригади, яка відвідуватиме громадян віддалених точок Одеської області для надання безкоштовної юридичної допомоги мінімум раз на місяць. Адже не єдині випадки, коли люди, які потребують правової ради, не в силах до нас доїхати: довго, дорого, важко (морально і фізично).

Але навіть в такому випадку, не малу роль відіграє правильна інформаційна кампанія, яка викличе довіру у людей і прищепить бажання звернутися до нас за безкоштовною допомогою. Для цього ми плануємо зв'язуватися з місцевими ЗМІ та головами селищних рад з метою оповіщення населення. Нам хочеться, щоб люди зверталися і розповідали нам про свої проблеми і могли отримати допомогу від нас. І я сподіваюся, що це можна буде зробити найближчим часом. Для цього нам потрібне фінансування, але це не так просто…

- Ви є головою Київського суду, одним із засновників Громадського центру правосуддя, членом Асоціації слідчих суддів України. Це велике навантаження на вас. Чи впливає це на основну роботу?

- Не впливає. Я проводжу багато часу на роботі, дуже часто я йду з роботи в пізній час. Я вважаю, що я просто зобов'язаний брати участь у соціальних програмах. Тому що, якщо я не буду починати з себе, а буду лише скаржитися на проблеми, то мені поставлять питання: «а що зробив ти?». Зараз у мене є відповідь на таке питання за 10 з половиною років моєї роботи головою. Я можу відзвітувати за кожен рік. І більше того, я знаю на два роки вперед, що я буду робити. Я вважаю, що своїм прикладом, повинен поміняти ставлення на позитивне не тільки до суду, а й до судової гілки в цілому. Сама по собі країна не "прокинеться" ні завтра, ні через рік. Це дуже важка щоденна праця.

Наш суд є одним з найактивніших в країні. Ми щодня публікуємо найцікавіші резонансні справи, які цікавлять громадян. Адже дуже важливо подавати інформацію, яка цікава громадянам - вчасно. Більш того, важливо не просто подавати інформацію, а подавати її правильно. На даний момент є ряд ЗМІ, які дають не підтверджену і необгрунтовану інформацію з різними цілями. У таких випадках важливо вміти постояти за себе і висловити свою позицію. Багато суддів, маючи обґрунтовану правову позицію, які можуть і повинні себе захищати - не хочуть цього робити. Але ж це потрібно робити! Хочеш бути розумним - читай; хочеш бути сильним – займайся; хочеш бути захищеним – конструктивно відповідай.

- Як ви вважаєте, чому Київський районний суд м. Одеса, так сильно привертає увагу і збирає негативні коментарі? Як ви ставитеся до негативу?

- Наш суд - на виду. Він входить до трійки найбільших суден України. За першу половину 21-го року ми треті по надходженню справ і другі по винесенню рішень. Чи заслуговує це поваги? Так!  Чи часто ви бачите, як хтось намагається робити щось інноваційне? Я думаю - ні. Дуже багато заздрості, в тому числі, і в судовій системі. На жаль, у нас немає здорового корпоративного духу. Немає підтримки. Навпаки, якщо щось "впаде" - тоді і порадіють. Схоже на «Лебідь, рак і щука» – кожен сам за себе. Це викликано нестачею суддів і фінансування. Сказати, що ми єдина сильна мережа - не можна. Саме тому виникають негативні коментарі.

Звертаю ще увагу на те, що багатьом громадянам не подобаються рішення наших суддів. Вони приходять до суду, маючи в голові очікуваний результат, який не сходиться з реальністю. Після чого вони також пишуть відгуки, або звертаються в ЗМІ. Так само створюються нечесні канали, які необ'єктивно висвітлюють суди. Наприклад, є телеграм-канал, який в неповажному тоні написав про три одеські районні суди, в тому числі і про наше. Цим трьом судам, він "перемив всі кісточки". Але ж якщо все так погано, то варто подати офіційне звернення, щоб ініціювали перевірку судів, навіщо просто так "лити бруд"?

- Сергію Анатолійовичу, а які Ваші особисті подальші плани?

Мені 44 роки і за законом я можу працювати до 65 років, якщо звичайно не розчаруюся у своїй професією. Оскільки бувають розчарування (і у мене, і у моїх колег) від постійної боротьби. Я відчуваю відповідальність за свою діяльність, за свій колектив, за те, що я робив і за те, що я планую. Крім того, я не розглядаю плани, де я дію одноосібно. Все-таки, мені хотілося б працювати в команді, де кожен буде відчувати свою важливість.

- Ви згадали про розчарування і професійне вигорання. Як справляєтеся?

Мені допомагає моя сім'я, з якою я намагаюся проводити якомога більше часу. Також мені допомагають спорт і вивчення іноземних мов. Іноді корисно побути одному, проаналізувати свій день. Люблю спілкуватися з людьми різного віку, з креативними особистостями, які прагнуть до розвитку – з ними цікаво. Адже потрібно вміти вчитися чомусь новому. Так ти придбаєш новий досвід і знання. Крім того, я вважаю себе досить молодою людиною. І як будь-який інший молодий чоловік, я повинен креативити і розвиватися. Я повинен придумувати те, що може допомогти будь-якому громадянину, що буде формувати позитивне ставлення до суду і судової гілки влади.

Джерело:Конструктив News