flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Начальник територіального управління Тарас Лукаш прийняв участь у розширеному засіданні Одеської регіональної ради з питань реформи правосуддя на тему «Впровадження інституту медіації в Україні»

20 серпня 2020, 17:14

19 серпня 2020 відбулося обговорення Gap-аналізу впровадження інституту медіації в Україні організоване Проєктом ЄС «ПРАВО-Justice» спільно з Південно-західним апеляційним господарським судом, Відділенням Асоціації правників України в Одеській області та Українською академією медіації̈.

Серед учасників засідання – міжнародні та національні експерти проєкту ЄС “Право-Justice”, представники Міністерства юстиції, Вищої ради правосуддя, народні депутати:

  • Довидас Віткаускас, керівник Проєкту «Право-Justice»
  • Андрій Костін, народний депутат України, голова комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Олександр Банчук, заступник Міністра юстиції України
  • Марина Мишкіна, секретар судової палати, суддя-спікер Південно-західного апеляційного господарського суду

 

Медіація – метод позасудового вирішення конфліктів (спорів) за допомогою третьої нейтральної сторони – медіатора (посередника), який супроводжує процес медіації, застосовуючи певну техніку ведення переговорів, при цьому сторони конфлікту самостійно знаходять їх рішення яке задовольняє, у прийнятті якого медіатор не бере участі.

Значна частина звернень до системи безоплатної правової допомоги стосується сімейних та спадкових спорів – для їх вирішення сторони звикли звертатися до суду.

Проте судовий процес має певні недоліки, зокрема, тривалість (перенесення судових засідань), коштовність (сплата судового збору, витрат), розірвані стосунки між сторонами, незадоволеність судовим рішенням та його невиконання тощо. Сьогодні є альтернативні способи вирішення спорів.

Довідково. Восени 2018 року Проєкт ЄС «Право-Justice» розпочав свою активну роботу в регіонах в рамках підтримки реалізації реформ у сфері правосуддя на місцях. Зокрема, у листопаді 2018 року в Одесі було створено Регіональну раду реформ правосуддя для втілення реформи «знизу-вгору» – через донесення специфічних для регіону викликів і ії рішень на рівень центральних органів та організацію більш якісного обміну інформації щодо реформ сектору в регіони та на міжрегіональному рівні. Завданням Ради є означення проблемних питань, що виникають в процесі проведення судової реформи та підготовку узагальнених пропозицій щодо їх вирішення. Функціонування Регіональної ради має стати надійною основою для налагодження постійного фахового діалогу між регіонами і центром. На сьогодні, Регіональні ради реформ правосуддя функціонують у шести регіонах України.