flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Внесено зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів»

27 вересня 2011, 09:51

          З 1 жовтня 2011 року набирає чинність Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» згідно з яким внесенні зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

          У Розділі ІІ зазначається наступне:

          21) у статті 138 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (Відомості Верховної Ради України, 2010 р., №№41-45, ст. 529; 2011 р., №23, ст. 160; із змінами, внесеними Законом України від 23 грудня 2010 року № 2856 – VI):

          Назву та частину першу викласти в такій редакції:

          «Стаття 138. пенсія або щомісячне довічне грошове утримання судді у відставці

          1. Судді, який вийшов у відставку, після досягнення чоловіками віки 62 роки, жінками – пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування», виплачується пенсія на умовах, передбачених статтею 37 Закону України «Про державну службу», або за його вибором щомісячне довічне грошове утримання. До досягнення віку, встановленого першим реченням цієї частини, право на пенсію за віком або щомісячне довічне грошове утримання мають чоловіки 1955 року народження і старші після досягнення ними такого віку:

           60 років – які народилися по 31 грудня 1952 року;

           60 років 6 місяців – які народилися з 1 січня 2953 року по 31 грудня 1953 року;

           61 рік – які народилися з 1 січня 1954 року по 31 грудня 1954 року;

           61 рік 6 місяців – які народилися з 1 січня 1955 року по 31 грудня 1955 року;

у частині другій слова «пенсійного віку» замінити словами «віку,встановленого частиною першою цієї статті»;

у частині третій:

перше речення після цифр і слів «80 відсотків грошового утримання судді» доповнити словами і цифрами «з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року — страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»;

друге речення виключити;                       

частину п'яту викласти в такій редакції:

  «5. Виплата щомісячного довічного грошового утримання, призначеного відповідно до цієї статті, на період роботи на посадах, які дають право на його призначення або право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених законами України «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про статус народного депутата України», «Про державну службу», припиняється. На цей період призначається і виплачується пенсія відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Максимальний розмір щомісячного довічного грошового утримання суддів у відставці (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною; індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Довічне грошове утримання суддям виплачується органами Пенсійного фонду України за рахунок коштів Державного бюджету України»;