flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Фоторепортаж про судову міліцію «Грифон»

21 вересня 2011, 09:37

Відповідно до статті 154 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» від 07 липня 2010 року  підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорону приміщень суду, органів суддівської системи, виконання функцій щодо державного захисту суддів, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу здійснюють спеціалізовані підрозділи органів Міністерства внутрішніх справ України.

Враховуючи досвід інших країн світу, важливість питань забезпечення надійної безпеки працівників суду, створення безпечних умов для здійснення правосуддя, втілення у практику в Україні програми захисту свідків наказом МВС України від 19 листопада 2003 р. створено спеціальні підрозділи Грифон.

Грифон - лев, що літає, – ця міфічна істота стала емблемою спеціального підрозділу судової міліції, що діє в структурі органів внутрішніх справ України. У природі грифон серед пернатих «одноплемінників» вважається хоч і миролюбним птахом, але здатним по-войовничому захищати своє гніздо… Цікаво, від міфічного чи натуралістичного резонів відштовхувалися, а може, й обидва бралися до уваги, коли в листопаді 2003-го в системі Міністерства внутрішніх справ визначалися з назвою «Грифон» для спеціальної судової міліції, створеної на шість років раніше задля забезпечення безпеки працівників судів, правоохоронних органів, осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, та членів їх сімей і близьких родичів. Малинові берети тих, хто служить там, уже вказують на приналежність до спецпідрозділів. Їх у міліцейському відомстві є кілька: не сплутати з «Беркутом», «Соколом», «Титаном» чи «Коброю» допоможе напис на нарукавному шевроні – «Грифон». 

 В місті Одесі – це спеціальний батальйон, яким командує підполковник міліції Сергій Литвин.

  – Охорону суд призначає, коли розглядаються так звані резонансні чи «дзвінкі» справи, і є необхідність гарантувати учаснику судового процесу безпеку, – пояснив . Сергій ЛитвинТраплялося, що доводилося постійно перебувати поруч десятка осіб.

          У кінодетективах, особливо зарубіжних, інколи сюжетні інтриги зав’язуються навколо так званих програм захисту свідків. Одне із специфічних завдань «Грифона» – захист свідків під час судового процесу. Спершу суд виносить постанову, її підписує голова суду, а далі починається те, що на професійному сленгу працівників судової міліції звучить коротко, – «ведемо свідка». Щороку на Одещині під охороною «Грифона» цілодобово чи тільки в робочий час опиняється 2 – 3 особи. Поруч з ними будь-де (на ринку, в кафе, у магазині чи на концерті) співробітники спецпідрозділу судової міліції – у формі чи в цивільному одязі; треба – пересуваються пішки, є необхідність в транспорті – супровід «на колесах», і не тільки на території населеного пункту області. Тому грифонівці з різних областей з метою взаємодії контактують між собою під час виконання того чи іншого завдання.

 Одеським грифонівцям доводиться працювати в постійній напрузі, нерідко переживаючи стресові ситуації.

            У роботі одеським грифонівцям допомагають заняття спортом, бойовою та спеціальною підготовкою.

  Судова міліція фінансується за окремою бюджетною програмою. Вона уберігає храми Феміди й судочинство взагалі від неповаги та кримінального втручання, впливу на прийняття рішень. У сфері відповідальності «Грифона» – дотримання правопорядку не тільки під час резонансних кримінальних, а й цивільних та господарських справ і спорів, виїзних судових засідань.

       Останні зміни у законодавстві дають змогу спецпідрозділам проводити оперативно-розшукову діяльність у частині гарантій безпеки учасникам кримінального судочинства і виявлення потенційних загроз їхньому життю і здоров’ю. Вони мають легітимне право видавати своїм підзахисним засоби індивідуального захисту, сповіщати про небезпеку. Крім того, за потреби, судова міліція вправі змінювати підзахисним їхні документи та інше. Підрозділи здійснюють охорону фізичних осіб за рішеннями судів та постановами слідчих, а також приміщень відділень судово-психіатричних експертиз Міністерства охорони здоров’я та офісів судових експертиз Міністерства юстиції України.

Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Одеській області відповідно до повноважень, визначених Законом України «Про судоустрій та статус суддів» від 07 липня 2010 року та положенням про територіальні управління  Державної судової адміністрації України тісно співпрацює та постійно взаємодіє з СБСМ «Грифон».  На спільних нарадах та засіданнях обговорюються питання та приймаються дійові рішення стосовно безпеки суддів, підтримання громадського порядку в судах.