flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо повноважень територіального управління державної судової адміністрації в Одеській області при розгляді звернень громадян та юридичних осіб

10 вересня 2010, 14:21

            Одним з найважливіших демократичних інститутів організації й функціонування державної влади сучасного суспільства є право громадян на вільне звернення до органів, уповноважених на здійснення державних функцій.

В Україні це право закріплене й деталізовано  ще й спеціальним законом - «Про  звернення  громадян» від 02.10.1996 року № 394/96-ВР.

Відповідно до ст. 146 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 року № 2453-VІ територіальне управління державної судової адміністрації в Одеській області розглядає звернення громадян та юридичних осіб з питань організації діловодства та архіву місцевих судів Одеської області.

Розгляд звернень громадян та юридичних осіб щодо поведінки судді, яка може мати наслідком дисциплінарну відповідальність, з набуттям чинності Закону України «Про судоустрій і статус суддів» відноситься до компетенції інших органів, що визначені зазначеним Законом (ст. 85), а саме: Вищої кваліфікаційної комісії суддів України – щодо суддів місцевих та апеляційних судів; Вищої ради юстиції – щодо суддів вищих спеціалізованих судів та суддів Верховного Суду України. Інші органи, які мають право на розгляд звернень громадян та юридичних осіб щодо поведінки судді, яка може мати наслідком дисциплінарну відповідальність, зазначеним Законом не визначені.

Згідно з п. 1 Прикінцевих положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» статті 66-71, 74-78, 80, 85-89, 91, 97 цього Закону щодо здійснення повноважень Вищою кваліфікаційною комісією суддів України вводяться в дію після початку діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, сформованої у порядку, встановленому цим Законом.

Станом на теперішній час Вища кваліфікаційна комісія суддів України у порядку, встановленому Законом України «Про судоустрій і статус суддів», ще не створена.