flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Головам районних, міських на та міськрайонних судів Одеської області

04 серпня 2010, 13:02

           Повідомляємо, що 30 липня 2010 року набрав чинності  Закон України «Про судоустрій і статус суддів», прийнятий Верховною Радою України 07 липня 2010 року та підписаний Президентом України 28 липня 2010 року.

Зазначений Закон (офіційно опублікований у «Офіційному віснику України 2010», N 55/1 від 30 липня 2010, ст. 1900) передбачає створення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, який діятиме як суд касаційної інстанції; ліквідацію військових судів, введення нового порядку зайняття посади судді тощо.

З набуттям чинності вказаного Закону втратили чинність: Закон України «Про статус суддів» (крім статей 43 та 44, які втрачають чинність з 1 січня 2011 року), Постанова Верховної Ради України від 15.12.1992 року «Про порядок введення в дію Закону України «Про статус суддів», Закон України «Про порядок обрання на посаду та звільнення з посади професійного судді Верховною Радою України», Закон України «Про судоустрій України». При цьому, одночасно з втратою чинності Закону України «Про судоустрій України» відповідно втратили свої повноваження кваліфікаційна комісія суддів загальних судів Одеського апеляційного округу та Рада суддів Одеської області, змінились повноваження Державної судової адміністрації України та її територіальних управлінь.

Крім того, вказаним Законом внесено зміни до ЦПК України, КПК України, КАС України та до інших нормативно-правових актів України.

         Також звертаємо Вашу увагу, що відповідно до п.6 Розділу XIII «Перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» не  пізніше  п'ятнадцяти  днів з дня набрання чинності цим Законом у всіх судах загальної юрисдикції проводяться збори суддів з  метою висунення кандидатів у делегати на відповідну конференцію суддів. Пропозиції щодо кандидатів у делегати на конференцію суддів загальних судів подаються місцевими судами до  апеляційних  судів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, які після закінчення строку,  передбаченого абзацом  першим  цього пункту,  передають їх разом із своїми пропозиціями щодо кандидатів у делегати на  конференцію  суддів  загальних  судів  представнику організаційного бюро з проведення першої  конференції  суддів загальних судів, обраному відповідним апеляційним судом.