flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області Володимир Куценко надав інтерв’ю ІА «Одеса-медіа»

19 жовтня 2016, 17:43

     Під час виступу було зауважено, що в Одеській області працює майже вдвічі менше суддів ніж потрібно. Також мільйони судових рішень виносяться в Україні за рік. Якщо на тлі цих мільйонів, тисяча рішень винесені суддями неправомірно, ми не маємо права говорити про системність. Але в суспільстві тільки про це і сурмлять - про це пишуть в газетах і говорять по телевізору. Але якщо відкрити YouTubе - в брудних справах замішані в основному одні й ті ж люди, а не всі представники Феміди.

    Статистика говорить, що тільки 10% рішень першої інстанції оскаржуються в апеляції, і 50% апеляційних рішень оскаржуються в касації. Це свідчить  про те, що рівень довіри до судової системи не такий низький, як здається. Крім того, ніхто не говорить про те, що в адміністративному провадженні, де громадяни судяться з державою, 80% рішень виносяться на користь людей.

    Судова система реформується вже 25 років, але відчутних результатів поки немає. Сьогодні в Одеській області є суди, які вже не працюють. У Савранському районному суді Одеської області, наприклад, немає жодного судді які мають повноваження, всі справи просто збираються в канцелярії і не розглядаються. В цілому по штату в області повинні здійснювати правосуддя 280 суддів. Зараз їх працює майже вдвічі менше - 170, а до Нового року суддів буде 150 або навіть 120: у багатьох закінчуються повноваження, судді йдуть у відставку тощо. Це означає, що справи в регіоні будуть розглядатися значно довше.
       Поки результат реформи такий, а далі подивимося.