flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

4 жовтня 2016 року у Київському районному суді міста Одеси відбулася презентація результатів впровадження проекту «Електронний суд» для членів делегації Національної судової адміністрації Норвегії та Вищої судової і прокурорської ради Боснії і Герцеговини

06 жовтня 2016, 11:23

Від Вищої Ради юстиції в обговоренні та презентації взяли участь Голова Вищої  ради юстиції Ігор Бенедисюк, член ВРЮ Тетяна Малашенкова,  начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРЮ Владислав Гуртовенко та головний спеціаліст цього ж відділу Дар’я Богатчук.

       Судову адміністрацію Королівства Норвегія представив генеральний директор Свен Маріус Урке та суддя від Норвезької місії з питань верховенства права в Україні Даг Братоле.  Від Вищої ради суддів та прокурорів Боснії і Герцеговини  захід відвідав директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій Есмін Берхамовіч.

Основною метою візиту представників іноземних установ  було ознайомлення  із системою електронного документообігу, що функціонує в Київському районному суді міста Одеси та обговорення перспектив запровадження в Україні Єдиної судової інформаційної (автоматизованої) системи.

Начальник ТУ ДСА в Одеській області Володимир Куценко під час презентації досягнень запровадження «Електронного суду» зазначив, що важливим моментом є приєднання до проекту інших державних органів. Налагоджено обмін інформацією з органами юстиції, міграційної служби, прокуратури, виконавчої служби, поліції та експертними установами.

Завдяки співробітництву з Головним управлінням державної міграційної служби в Одеській області вдалося зекономити 91 тисячу гривень на відправці запитів до адресно-довідкового бюро.

На сьогоднішній день в Київському районному суді міста Одеси зареєстровано 2130 електронні справи.

Есмін Берхамовіч розповів, що Боснія і Герцеговина почала працювати з IT-технологіями  у системі судочинства ще 10-15 років тому. Перше, що було запроваджено - це база даних для обміну інформацією між суддями, прокурорами, адвокатами та іншими учасниками процесу.

«10 років назад наша країна не мала достатньо коштів для повноцінного запровадження електронного судочинства, тому у цьому нам допомогли Проект USAID  «Нове правосуддя», Норвегія та Швеція. Наразі в нас немає електронної системи для подачі позовів до суду, через відсутність  законодавчого закріплення цього процесу. В судах Боснії і Герцеговини створено електронні архіви для зберігання справ. І завдяки цим архівам, втрата чи пошкодження справ стала неможливою», - підсумував Есмін Берхамовіч.

Після робочого обговорення іноземні гості могли на власні очі побачити роботу «Електронного суду» в дії, відвідавши структурні підрозділи суду та судове засідання під час якого було продемонстровано розгляд справи, яка надійшла до суду в електронному вигляді.