flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

18 липня в Одесі відбулась презентація пілотного проекту «Електронний суд».

19 липня 2016, 13:39

      При підтримці та участі проекту USAID «Справедливе правосуддя», за ініціативою територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області, рік тому, Радою суддів України було прийнято рішення про запровадження проекту «Електронний суд» у Київському районному суді м.Одеси, Овідіопольському районному суді та апеляційному суді Одеської області.

 

       В заході взяли участь Ігор Бенедесюк - голова Вищої ради юстиції, Зеновій Холоднюк - голова ДСА України, Девід Вон - керівник Проекту USAID «Cправедливе правосуддя», Сергій Чванкін - голова Київського районного суду м. Одеси, Володимир Куценко - начальник ТУ ДСА в Одеській області, Володимир Петренко - суддя Київського районного суду м. Одеси, Сергій Сученко - спеціаліст з питань права та судового адміністрування Проекту USAID «Справедливе правосуддя», Сергій Шкляр - заступник Міністра юстиції Украіни.

 

       Відкриваючи захід, голова ВРЮ Ігор Бенедисюк зазначив: «Сьогодні у нас буде можливість побачити результати пілотного проекту «Електронний суд», цей маленький крок, який зробили пілотні суди - це великий крок у майбутньому, без якого неможливий розвиток судової системи. Потрібно змінювати підходи до покращення роботи судів, і шлях яким потрібно йти – це «Електронний суд». ВРЮ повністю підтримує дану новацію. До «Електронного суду» потрібно також залучати інші державні органи, щоб повністю переходити на електронний документообіг.

 

       Девід Вон, керівник Проекту USAID «справедливе правосуддя» більш детально розповів про дану новацію: «Електронний суд» забезпечує обмін документами в електронному вигляді між судом та сторонами процесу, судом та іншими органами державної влади, а також між судами. Проект спрямований на сприяння поступовому переходу документообігу суду в без паперовий електронний формат, прискорення проходження справ та обміну інформацією в суді. Проект дозволяє виявити усі організаційно-правові перешкоди у впровадженні автоматизованого без паперового судового документообігу в державі та розробити механізм їхнього усунення, а також оцінити потенційне зменшення фінансових та часових витрат в результаті переходу судів на без паперовий документообіг.

 

 

 

 

       Володимир Куценко, начальник ТУ ДСА в Одеській області, на прикладі Київського районного суду м. Одеси, розповів про перші результати роботи пілотного проекту: «Для вирішення питання про підсудність справи та можливості відкриття провадження у цивільній справі суд має перевірити місце реєстрації відповідача. Істотним чином прискорює розгляд справи запроваджене в рамках проекту «Електронний суд» направлення в електронному вигляді запиту до відділу адресно-довідкової роботи ГУ ДМС України в Одеській області та одержання електронної відповіді.

 

        З вересня 2015 року Київським районним судом м. Одеси здійснено 3315 таких запитів у електронному вигляді. Суд одержує відповідь за 1 добу, а раніше на це витрачалося 14-20 днів. Дана новація дала можливість зекономити 68 000 грн.

 

       Також в електронному вигляді до суду надійшло 744 цивільні справи та близько 100 клопотання від слідчих та прокурорів.

 

       До Державної фіскальної служби направлено 23 виконавчі документи в електронному вигляді, однак через те, що діючим законодавством передбачено направлення виконавчих листів в паперовому вигляді, доводиться одночасно направляти і в паперовому вигляді. Якщо внести зміни до діючого законодавства, це дасть можливість значно економити бюджетні кошти.

 

       Щоб простити співпрацю між судом до експертною установою, налагоджена робота з ОНДІСЕ, ухвали про призначення експертизи, основні документи по справі, клопотання та повідомлення експертів надсилаються в електронному вигляді. Однак, у зв’язку з тим, що діюче законодавство не передбачає направлення справ до експертних установ в електронному вигляді, учасники домовились додатково надсилати всі необхідні матеріали в паперовому вигляді.

 

       Володимир Петренко, суддя Київського районного суду м. Одеси розповів присутнім про зміни до законодавства, які необхідні для повноцінного запровадження безпаперового автоматизованого документообігу в судовій системі України.