flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одеські судді ознайомились з «Електронним судом» в Республіці Молдова

27 серпня 2015, 10:00

       З робочим візитом задля отримання досвіду впровадження проекту «Електронний суд», суд сектору Ботаніка м. Кишинів Республіки Молдова відвідали Начальник ТУ ДСА України в Одеській області Володимир Куценко та його співробітники Інна Акбарова та Сергій Анохін, судді Київського районного суду м. Одеси Володимир Петренко, Оксана Куриленко, Павло Прохоров, суддя та заступник керівника апарату Овідіопольського районного суду Одеської області Євген Козирський та Ірина Пономарчук, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області Світлана Клішина. 

 

 

            В суді сектору Ботаніка м. Кишинів Республіки Молдова близько трьох років повноцінно діє «Електронний суд». В цьому на власні очі переконались одеські судді, побачивши всі етапи проходження справи в суді, починаючи з її реєстрації та до передачі справи до архіву суду.

 «Електронний суд» в Республіці Молдова закріплений на законодавчому рівні. Одеська делегація впевнена, що впровадження електронного суду в  Україні - це суттєва і позитивна новація, завдяки якій правосуддя стане доступнішим, більш прозоре, скоротяться терміни розгляду справ.

            Нагадаємо, що завдяки проекту «Справедливе правосуддя» (USAID) та Начальнику ТУ ДСА України в Одеській області Володимиру Куценко в Київському районному суді м Одеси та в Овідіопольському районному суді Одеської області вже в кінці вересня буде впроваджено проект «Електронний суд».

 Дане рішення було затверджено 22.07.2015 р на засіданні Ради суддів України

            Основний принцип проекту «Електронний суд» полягає в налагодженні процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами з метою забезпечення справедливого та неупередженого правосуддя в Україні.

            Дана новація впроваджується для зручності громадян. Громадянам не потрібно буде їхати до суду, щоб подати позовну заяву, вони зможуть зробити це вдома направивши документи в електронному вигляді. Документи можуть бути подані користувачем до суду і надіслані йому судом в електронному вигляді тільки після реєстрації в системі, розміщеної на офіційному веб-порталі судової влади України.

 Впровадження проекту відбуватиметься в три етапи:

 - На першому етапі буде залучено обмежене коло користувачів, близько 20 адвокатів безоплатної вторинної допомоги

 - На другому етапі буде розширено коло користувачів, це банки, установи, професійні адвокати

 - На третьому етапі буде доступ користувачів без обмежень

 Проект «Електронний суд» буде працювати для людей.