flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Курс на гарну репутацію / Закон і Бізнес № 32-33(1174-1175), 9-22 серпня 2014 року.

19 серпня 2014, 16:16

 Курс на гарну репутацію

 

Відкрити суди для громадськості допоможуть ЗМІ

Алла Ковтун, керівник апарату Зарічного районного суду м. Сум

 

Довіра громадськості до судової влади має важливе значення як гарантія ефективної роботи судової системи, і рівень такої довіри є своєрідним показником ефективності судочинства. Так вважає керівництво Зарічного районного суду м. Сум і на власному прикладі демонструє активність, спрямовану на формування гарної репутації суду з метою підвищення авторитету судової влади.

 

За півтора року активної роботи у сфері налагодження комунікаційної діяльності керівництву суду є чим поділитися з колегами.

Пріоритетними в цьому напрямку є популяризація роботи суду, взаємодія суду зі ЗМІ, проведення просвітницької роботи серед громадян міста, робота з кадрами з метою підвищення культури спілкування та якості обслуговування громадян.

Одним із кроків установлення ефективної взаємодії з громадськістю є постійне оновлення веб-сторінки суду, яка, за результатами проведення моніторингу веб-сайтів судів, неодноразово потрапляла до ТОП-50 за рейтингом популярності поряд з найбільшими судами країни.

Суд систематично сповіщає населення про порядок звернення до суду та новели в законодавстві, що стосуються процедури розгляду справ. Інформація про роботу суду відкрита для працівників державних та комунальних установ, правозахисних і банківських організацій, архівних установ. Отримати її вони можуть під час зустрічей, організованих за ініціативою суду. Активно взаємодіє з населенням і голова суду, яка завдяки зверненням до керівництва вищих навчальних закладів та управління освіти укладає з ними угоди про співробітництво. У свою чергу майже безперервним є потік звернень представників освіти до суддів щодо проведення лекцій у вищих навчальних закладах та запрошення учнів і студентів до суду. Висвітлити роботу установи допомагає проведення днів відкритих дверей, що передбачають як ознайомчу лекцію й екскурсію приміщенням суду, так і спілкування з керівництвом.

Також проводяться зустрічі з працівниками прокуратури, пенітенціарної служби, правоохоронних органів, правозахисних організацій та адвокатської спільноти з метою обговорення та вирішення складних питань та інформування про роботу слідчих суддів. Не уникають голова суду та її заступники й участі в нарадах та навчально-методичних семінарах з питань застосування законодавства, які організовують інші міські установи.

Особлива увага приділяється в суді плідній взаємодії з друкованими ЗМІ. Зарічний райсуд м. Сум у рамках угоди про співробітництво із пресою розробляє план комунікаційної діяльності суду та впроваджує положення про взаємодію зі ЗМІ. Усі заплановані заходи проводяться у відповідності до комунікаційної стратегії та задля створення медіа-карти.

Водночас прес-служба установи оперативно реагує на випадки подання негативної інформації та некоректні висловлювання в пресі на адресу суду. Для запобігання таким випадкам голова суду співпрацює з місцевими телерадіокомпаніями та друкованими виданнями. Мета співпраці – це насамперед створення дієвої системи інформування громадян та поширення об’єктивної інформації про суди.

Для підтримання гарної репутації судової системи в суді змінено формат роботи з практикантами та стажистами. Працівники установи проводять бесіди щодо цінностей судочинства та значення суду для захисту прав і свобод громадян. Відповідальні працівники кожного з відділів висвітлюють роботу свого напряму, ознайомлюючи практикантів з етапами проходження документів.

Для того ж керівник апарату та консультант з кадрової роботи постійно відвідують ярмарки вакансій з метою професійної орієнтації випускників ВНЗ. За наявними даними, це суттєво збільшило кількість охочих працевлаштуватися на роботу до суду.

Працівники апарату постійно вдосконалюють свої навички щодо правильної поведінки в конфліктних ситуаціях як у колективі, так і з громадянами шляхом відвідування лекцій на цю тематику, які читають психологи-практики. За етичну складову роботи відповідає і керівник апарату, який разом з фахівцями проводить заняття з колективом стосовно належної поведінки працівників суду. Всебічний розвиток працівників суду включає також проходження ними курсів Товариства Червоного Хреста з надання першої допомоги з подальшим отриманням відповідних сертифікатів.

Виявити та усунути недоліки в роботі суду допомагає аналіз ефективності роботи установи, який керівництво здійснює двічі на рік.

Колектив Зарічного районного суду планує й надалі віддавати всі свої знання і досвід нелегкій та надзвичайно важливій місії захисту конституційних прав і свобод людини та громадянина, утвердження принципу верховенства права і справедливості.

 

 

Газета Закон і Бізнес № 32-33(1174-1175), 9-22 серпня 2014 року