flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Іванівському районному суді Одеської області відбулася спільна нарада з працівниками центру безоплатної правової допомоги.

14 вересня 2017, 11:43

Статтею 59 основного Закону України – її Конституції передбачено, що кожен має право на професійну правничу допомогу й у випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Питання щодо надання безоплатної правової допомоги врегульовано Законом України від 02.06.2011 № 3460-VІ «Про безоплатну правову допомогу». Так, законом передбачено надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

Безоплатну вторинну правову допомогу надають утворені за рішенням Міністерства юстиції України центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Так, в Україні діють 119 центрів та більш як 400 бюро правової допомоги з надання такої допомоги у всіх регіонах України, у тому числі в Іванівському районі працює відділ Іванівського бюро «Безоплатна вторинна правова допомога».

Статтею 16 Закону про безоплатну правову допомогу передбачена взаємодія таких центрів із судами, органами прокуратури та іншими установами. З метою забезпечення такої взаємодії Іванівським районним судом Одеської області було проведено з представниками центру вторинної правової допомоги круглий стіл - нараду, на якій розглядалися питання щодо спільної взаємодії з центрами та судами.

На даній нараді прийняли участь голова Іванівського районного суду Одеської області Тимчук Руслан Миколайович, керівник апарату суду Чернова-Наріжна Оксана Анатоліївна, особа на яку покладено обов’язки головного спеціаліста зі ЗМІ (прес-секретар) Тимофєєва Юлія Ігорівна, секретар суду Кордіс-Лупашко Ольга Михайлівна, директор Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Кулішова Тетяна Валеріївна, начальник відділу Іванівського бюро «Безоплатна вторинна правова допомога» Почтар Вадим Анатолійович, головний спеціаліст відділу Іванівського бюро «Безоплатна вторинна правова допомога» Яременко Оксана Сергіївна, а також громадянин Воскобойник Анатолій Леонідович, який звертався за правовою консультацією та допомогою до Іванівського бюро «Безоплатна вторинна правова допомога».

Керівник апарату суду Чернова-Наріжна О.А. проаналізувала та довела присутнім статистику цивільних позовів які були подані працівниками відділу Іванівського бюро безоплатної вторинної правової допомоги.

Директор центру Кулішова Т.В. роз’яснила, що за первинною безоплатною правовою допомогою мають право звернутися всі громадяни без виключення, не залежно від віку та громадянства, а вторинна правова допомога надається всім громадянам, згідно переліку зазначеного в Законі України «Про безоплатну правову допомогу».

Начальник відділу Почтар В.А. повідомив, що з 01.09.2016 року в смт Іванівці працює бюро «Безоплатної вторинної правової допомоги». Він зазначив, що за цей час була надана і первинна і вторинна безоплатна правова допомога по різним категоріям справ.

У свою чергу, голова суду Тимчук Р.М. зазначив, що всі позовні заяви, які надійшли до суду від працівників безоплатної вторинної правової допомоги, відповідали нормам чинного законодавства. Це говорить про якісну роботу працівників центру при формуванні відповідних документів та матеріалів, що сприяє для швидкого розгляду справи.

Також, керівник апарату суду Чернова-Наріжна О.А. повідомила, що на інформаційних стендах та в інформаційній папці суду розміщено матеріали з роз’ясненнями щодо діяльності центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На завершення «круглого столу» директор Кулішова Т.В. з начальником відділу Почтар В.А. висловили подяку працівникам Іванівського районного суду Одеської області, а особливо голові суду Тимчуку Р.М. та керівнику апарату Черновій -Наріжній О.А. за запрошення на даний захід та плідну співпрацю з працівниками з безоплатної правової допомоги.