flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні змінено законодавство щодо стягнення аліментів.

30 серпня 2017, 16:00

08 липня 2017 року набрав чинності Закон України 2036-VIII  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів».

З прийняттям цього закону на платників аліментів чекають зміни. Збільшується мінімальний розмір аліментів. Якщо раніше мінімальний розмір аліментів складав 30%, то наразі мінімальний розмір аліментів на одну дитину має бути не нижче 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Законом передбачено що той із батьків, або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина , має право звернутися до суду за видачею судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить з 1 січня 2017 року по 30 квітня – 1355 грн., з 1 травня по 30 листопада 2017 року становить1 426 грн., з 1 грудня 1492 грн.

Для дітей від 6 до 18 років: з 1 січня 2017 по 30 квітня – 1689 грн., з 1 травня по 30 листопада 2017 року становить1 777 грн., з 1 грудня 1860 грн.

Новацією стало врахування при призначенні аліментів наявність грошових коштів, рухомого та нерухомого майна. Звертає на себе увагу те, що законодавець не конкретизував суб’єкта , у якого мають враховуватись зазначені обставини. У зв’язку з цим можна дійти висновку, що врахуванню підлягають кошти, рухоме та нерухоме майно, як у платника аліментів, так і стягувача, або, навіть, і самої дитини.

Також відтепер при  визначені розміру братимуся до уваги витрати платника аліментів, щодо яких платником не доведено джерело походження цих коштів. Так у випадку, якщо платник аліментів офіційно не працевлаштований, не має «офіційного» доходу, але при цьому, наприклад, придбає автомобіль, то такі витрати можуть враховуватися при визначені судом розміру аліментів. Але, такі витрати будуть братися до уваги, лише якщо платник аліментів не зможе обґрунтовано довести джерело походження  коштів.

Зазначене нововведення є прогресивним, особливо в умовах сьогодення, коли отримання заробітної плати у конвертах, неофіційних доходів є дуже поширеними явищами. Проте платник аліментів не позбавляється юридичних механізмів легалізації таких доходів. Нове законодавство залишило боржнику право, після отримання судового наказу про стягнення аліментів, право звернення до суду з позовом в про  зменшення розміру аліментів. У цьому разі весь тягар доказування, лягає на їх  платника.

 

Нововведенням  сімейного та процесуального законодавства судовий наказ на стягнення аліментів який  розширює можливості застосування спрощеної процедури для отримання рішення про стягнення аліментів.  Для стягнення аліментів у наказному провадженні  до суду про видачу судового наказу може звернутися той з батьків, з яким проживає дитина (діти).

Суть наказового провадження у порівнянні із стандартним зверненням о суду із позовом (позовне провадження) полягає у значено спрощеному та більш оперативному розгляді питання по суті вимог та видається судом у триденний термін. Сам судовий наказ видається без виклику заявника, боржника та інших осіб, а також без проведення судового засідання. Аліменти можуть бути призначені у розмірі чверті доходу на одну дитину, третини доходу – на двох дітей, половини – на трьох і більше дітей. При цьому в будь-якому разі розмір аліментів, що стягується в наказному провадженні обмежується 10 прожитковими мінімумами на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Змінилось  і право власності на аліменти. За старим законодавством аліменти одержані на дитину, були власністю того з батьків на ім’я кого вини виплачувались і мали використовуватись  за цільовим призначенням.

 Наразі аліменти одержані на дитину є власністю дитини, неповнолітня дитина віком з 14 до 18 років  має право брати участь у використанні або самостійно розпоряджуватися аліментами на її утримання відповідно до Цивільного кодексу України.

Закріплено , що заборгованість за аліментами платника аліментів, який є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування чи є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої зарплатні працівника відповідної місцевості. Одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1% суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, але не більше 100% заборгованості.

Зміни у законодавство, мають створити дійсно ефективні правові механізми стягнення з батьків, що не виконують свого обов’язку щодо утримання дитини (дітей), аліментів.

Також виконуючи превентивну функцію, зміни до Сімейного кодексу України мають підвищити свідомість батьків щодо необхідності виконання обов’язку по утриманню дітей навіть після розлучення.

 

Пресцентр Кілійського районного суду Одеської області.