flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд задовольнив цивільний позов про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку

28 жовтня 2015, 16:25

  Позивач звернувся до Малиновського районного суду м. Одеси з позовом, в якому просив стягнути на його користь з відповідача середній заробіток у розмірі 6 019,97 грн. за кожний місяць затримки розрахунку при звільненні за період з 25.03.2015 року по день фактичного розрахунку.

           Позов був обґрунтований такими обставинами. 25.03.2015 року позивач був звільнений з Державного підприємства СКБ «Молнія», проте відповідач всупереч вимогам ст. 116 КЗпП не провів розрахунки по заробітній платі. У зв’язку з цим позивач змушений був звернутися до суду за захистом своїх прав.

Представник відповідача у судове засідання не з’явився, відповідач в особі директора подав заяву про розгляд справи за їхньої відсутності та про визнання позову.

Відповідно до ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Згідно зі ст. 117 КЗпП України в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Оскільки відповідач в порушення зазначених вимог чинного законодавства свої зобов'язання по виплаті заробітної плати вчасно не виконав, розмір сум, належних позивачу при звільненні, не оспорював, суд дійшов висновку що вимоги позивача про стягнення з відповідача середнього заробітку за час затримки розрахунку є законними і обґрунтованими.

Таким чином, суд задовольнив позовні вимоги про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку та стягнув з Державного підприємства СКБ «Молнія» на користь позивача середній заробіток за весь час затримки в розмірі 39 128, 70 грн.

 Керівника апарату                                                         В.А. Савенко