flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальність за вчинення злочину!

06 квітня 2015, 10:52

             Інтеграція України у світову спільноту, її вступ до Ради Європи у 1995 р. спричинили зміни карної політики, одним з основних напрямків якої є гуманізація кримінального покарання.

             Кримінальне покарання – це захід державного примусу, що застосовується від імені держави за вироком суду до особи, яка вчинила злочин, і полягає в передбаченому кримінальним законом  обмеженні прав і свобод засудженого. Покарання має на меті  не тільки кару, а й виправлення засуджених,  а  також  запобігання  вчиненню  нових  злочинів   як засудженими, так і іншими особами. Покарання  не  має  на меті завдати фізичних страждань або принизити людську гідність.

           Разом з тим, стан підліткової злочинності викликає занепокоєність та зумовлює необхідність пошуку нових засобів для її попередження, вжиття додаткових заходів з боку державних органів і громадськості, які б сприяли поступовому зменшенню злочинних проявів у середовищі неповнолітніх. Серед загальних заходів профілактики зазначених явищ важливе місце посідає процесуальна діяльність органів розслідування, прокуратури і суду, що здійснюють провадження у кримінальних справах про злочини неповнолітніх.

           Так, з 01 по 03 лютого 2015 року громадянин Є., за попередньою змовою з неповнолітніми І. і К., на цвинтарі, що розташований в селі Троїцьке Біляївського району Одеської області, діючи з корисливих мотивів, зірвали руками металеві лавки з могил, після цього, з місця скоєння кримінального правопорушення зникли та розпорядились викраденим за власним розсудом.

Вказана аморальна дія не залишилась без покарання. Так,18.03.2015 р. вироком Біляївського районного суду Одеської області громадянин Є. був визнаний винним у незаконнім заволодінні предметами, що знаходяться на могилі, вчинене за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів і йому було призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на чотири роки. На підставі ст.ст. 75, 76 КК України був звільнений від відбування покарання з випробуванням, встановлено іспитовий строк - один рік.

           Відносно неповнолітніх І. і К. були застосовані примусові заходи виховного характеру у вигляді направлення неповнолітніх до спеціальної навчально-виховної установи для дітей та підлітків на строк два роки. Тимчасово (строком на 30 діб) вказаних неповнолітніх помістили до приймальника-розподільника для дітей ГУ УМВС України в Херсонській області з метою забезпечення виконання ухвали суду та з метою направлення неповнолітніх до спеціальної начально-виховної установи для дітей і підлітків. 

        Велике значення для профілактики злочинності серед неповнолітніх має процесуальна діяльність судів, що здійснюють провадження у кримінальних справах. Ефективні правові заходи, які суди застосовують щодо неповнолітніх, реально сприяють попередженню вчинення ними нових злочинів та виправленню підлітків. Здійснюючи правосуддя, суди забезпечують захист гарантованих Конституцією України прав і свобод як підсудного неповнолітнього, так й інших учасників процесу.