flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сьогодні 25 січня 2018 року, в територіальному управлінні Державної судової адміністрації України в Одеській області відбулась зустріч представників Прогами USAID «Нове Правосуддя» з керівництвом ТУ ДСА України в Одеській області.

25 січня 2018, 17:56

Девід Вон привітав учасників зустрічі, повідомив про основні завдання Проекту:

  • Повернення довіри громадськості до системи правосуддя в Україні,
  • Підвищення ефективності роботи судової системи,
  • Заощадження коштів, яке відбувається при впровадженні Проекту.

Шеннон Солтер – експерт Прогами USAID «Нове Правосуддя»,  голова Цивільного трибуналу у Ванкувері (Канада)  – одному із перших у світі інтернет-судів який вирішує спори лише в онлайн-режимі, розповіла  як виникла ідея створення такого суду, які зусилля були витрачені на організацію його роботи, яка категорія справ підпадає під юрисдикцію роботи суду та якими є результати 18 місяців його діяльності.

Відповідаючи на запитання під час зустрічі, Шеннон Солтер повідомила, що Civil Resolution Tribunal є частиною судової системи Канади, юрисдикція суду поширюється лише на Британську Колумбію. Законодавством встановлено, що через цей суд розглядаються спори між сусідами та позиви, вартість яких не перевищує 5 тисяч канадських доларів. Як розповіла суддя, спочатку суд надає позивачам  можливість через інтернет-програму пояснити суть спору, потім – через електронні інструменти врегулювати спір листуванням, якщо це не вдається, відбуваються перемовини із залученням  медіатора, і лише у разі неможливості досягти згоди, такий спір вирішується професійним суддею.

 

В сою чергу в.о. начальника управління Вячеслав Глущенко зазначив, що за «он-лайн судами» майбутнє, запевнив учасників зустрічі, що ТУ ДСА України в Одеській області завжди підтримувало й надалі буде підтримувати передовий досвід в системі судочинства.

Інна Акбарова – начальник відділу організаційного забезпечення судів та судової статистики ТУ ДСА України в Одеській області виразила думку про можливість запровадження он-лайн судочинства в Україні, проте потрібно на першому етапі застосовувати на легших категоріях справ,  а також протестувати на пілотних судах, приклад та практичний досвід яких запровадять у інших судах.