flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

РЕКОМЕНДАЦІЇ судам першої та апеляційної інстанції на випадок захоплення населеного пункту та/або суду

14 березня 2022, 10:48

Розпорядженням Голови Верховного Суду Всеволода Князєва від 13.03.2022 №6/0/9-22 затверджено РЕКОМЕНДАЦІЇ судам першої та апеляційної інстанції на випадок захоплення населеного пункту та/або суду чи безпосередньої загрози його захоплення. У рекомендаціях покроково прописані дії голів судів, суддів, керівників апарату судів у разі загрози можливого захоплення населеного пункту і суду окупаційними російськими військами.

У рекомендаціях зазначається, що на випадок захоплення або загрози захоплення суду кожен голова суду і суддя мають діяти відповідно до ситуації, що склалася та умов воєнного стану, приймати розумні та ефективні рішення, усвідомлюючи, що збереження життя і здоров’я людей є їх пріоритетним завданням.

Загалом, у рекомендаціях міститься 13 пунктів, якими керівники судових установ мають керуватися в умовах воєнного стану.

Також зазначається, що у разі припинення роботи суду необхідно невідкладно повідомляти Державну судову адміністрацію України, Верховний Суд та Раду суддів України. 

Державній судовій адміністрації України рекомендовано продовжувати здійснювати виплати суддям і працівникам апарату суду згідно з вимогами законодавства до ухвалення рішення про відрядження суддів і працівників апарату суду, діяльність якого припинено.

Пресслужба ДСА України