flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З 12 по 14 вересня 2017 року м. Одесу з робочим візитом відвідали Голова та представники Вищої ради магістратури, суддів Республіки Молдова

18 вересня 2017, 10:16

     З 12 по 14 вересня 2017 року за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» у м. Одесі відбувся робочий візит Голови та представників Вищої ради магістратури, суддів Республіки Молдова.

    Метою візиту було вивчення досвіду судів України та суміжних інституцій у впровадженні новітніх інформаційних технологій для підвищення прозорості та ефективності, оптимізації бюджетних витрат, забезпечення обміну даними між судовою владою та іншими органами державної влади.

   Нагадаємо, що 6 квітня 2017 року між Вищою радою правосуддя України та Вищою радою магістратури Республіки Молдова була підписана Угода про співробітництво.

      Так, 13 вересня 2017 року делегація відвідала Київський районний суд міста Одеси де учасники заходу перейшли до практичної частини на якій гостям розповіли про новації, які запроваджуються в суді, зокрема проект «Електронний суд». Судді зазначили, що учасники судового процесу після реєстрації в електронному кабінеті підсистеми мають змогу подавати документи в електронному форматі. Але, зважаючи на те, що процесуальне законодавство досі не змінене та не передбачає формування електронної судової справи, позивачі приносять в попереднє судове засідання відповідні документи у письмовій формі. Також іноземним колегам продемонстрували розгляд цивільної справи в режимі відеоконференцзв'язку. Таку новацію в Молдові тільки починають запроваджувати.

     14 вересня 2017 року, під час візиту до Прокуратури Одеської області делегатам було продемонстровано електронну систему прокуратури, співпрацю між судами та прокуратурою в рамках проекту «Електронний суд».

    Далі, делегація відвідала Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області, де директор Світлана Клішина презентувала делегатам використання системи «Електронний суд» юристами Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 ««Електронний суд» забезпечує оперативний обмін інформацією в електронному вигляді між судами, учасниками судового процесу, іншими державними установами. Юристи місцевих центрів за допомогою системи подають позовні заяви, апеляційні та касаційні скарги, клопотання, що дозволяє ефективно використовувати робочий час та зберегти зокрема транспортні та поштові витрати»,- зазначила Світлана Клішина.

 

    Спеціалісти місцевого центру наглядно продемонстрували процедуру подачі позовної заяви до суду, розповіли про зручність та переваги «Електронного суду», проте зауважили, що деколи трапляються складнощі в завантаженні документів отже на даний час проект працює в пілотному режими та потребує певного доопрацювання.

   Під час візиту до Апеляційного суду одеської області учасники зустрічі обмінялися своїм баченням проблем реформування судових систем Молдови та України; наявності великої кількості вакантних посад суддів в судах Молдови та України та пов’язаних з цим труднощів у здійсненні правосуддя; рівня довіри до судів серед загальної кількості громадян і громадян, які приймали участь у судових провадженнях; впровадження інформаційних технологій в діяльність судів.

  При спілкуванні обговорені питання впровадження апеляційним судом Одеської області електронного документообігу та функціонування проекту «Електронний суд» в апеляційному суді Одеської області, його особливості та перспективи, налагодження процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами і учасниками судових проваджень та іншими державними установами з метою забезпечення справедливого та неупередженого правосуддя в Україні, обміну досвідом щодо функціонування електронних систем документообігу в судах.

    На пикінці делегація відвідала Одеський апеляційний господарський суд. Так як процесуальне законодавство з розгляду цивільних та господарських спорів має свої відмінності, гостям було цікаво дізнатися про перспективи електронного судочинства при розгляді комерційних спорів.

Наразі Україна, як і Молдова, стоїть на шляху удосконалення судочинства та приведення роботи судів до міжнародних стандартів, з використанням останніх цифрових та інформаційних технологій, а «Електронний суд» має основним завданням забезпечити швидкий і зручний доступ громадян до правосуддя і обміну процесуальними документами між судом та учасниками судового процесу із застосуванням електронного цифрового підпису, з метою забезпечення якісного, швидкого, справедливого та неупередженого правосуддя в Україні.