flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Організація роботи під час позачергових виборів Президента України, виборів Одеського міського голови, деяких голів селищних рад Одеської області

23 травня 2014, 14:14

 

Організація роботи територіального управління  Державної судової адміністрації України  в Одеській області, районних, міськрайонних, міських судів міста Одеси та Одеської області під час позачергових виборів Президента України, виборів Одеського міського голови, деяких голів селищних рад Одеської області.

Для забезпечення права на захист прав та інтересів осіб під час проведення позачергових виборів Президента України,  виборів Одеського міського голови, деяких голів селищних рад Одеської області територіальним управлінням  Державної судової адміністрації України  в Одеській області розроблено та втілюється  відповідний план організаційних заходів ТУ ДСА України  в Одеській області, Регіональної служби підтримки Державного підприємства «Інформаційні судові системи».

Згідно з зазначеним планом:

-          Установлено чергування керівних працівників ТУ ДСА в Одеській області;

-          Організовано чергування  працівників РСП ІСС для забезпечення безперебійної роботи окремих систем інформаційного та технічного забезпечення діяльності ТУ ДСА та загальних місцевих судів Одеської області(крім господарських та апеляційного суду Одеської області) 23-25 травня.

-          під час проведення апаратної он-лайн наради з керівниками апарату судів надані відповідні рекомендації щодо організації роботи суду по забезпеченню прав громадян під час виборчого процесу на звернення до суду, забезпечення заходів безпеки, правил пожежної безпеки,  уточнення планів взаємодії з МВС, МНС, дій у випадку надзвичайних ситуацій тощо.

 Крім того районні, міськрайонні, міські суди міста Одеси та Одеської області згідно своїх розкладів роботи працюватимуть  у вихідні дні - 24 та 25 травня 2014 року.

 Довідково до уваги громадян. Категорія справ, що підсудна районним, міськрайонним, міським судам міста Одеси та Одеської області , як адміністративному суду:

- позовні заяви щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності дільничної виборчої комісії, членів цієї комісії, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці;

- позовні заяви щодо дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори;

- позовні заяви щодо уточнення списку виборців.

Суд вирішує адміністративні справи у дводенний строк після надходження позовної заяви. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли до дня голосування, вирішуються судом у дводенний строк, але не пізніше ніж за дві години до початку голосування. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування вирішуються судом до закінчення голосування. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, але після закінчення голосування, вирішуються судом у дводенний строк після надходження позовної заяви.

Як показує практика попередніх років, основна кількість звернень це позови про уточнення списку виборців. В даному випадку громадянам слід враховувати, що відповідно до ст. 173 Кодексу адміністративного судочинства України позовну заяву про уточнення списку виборців може бути подано не пізніше як за два дні до дня голосування, тобто до 22 травня 2014 року включно.