flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Захист прав, свобод та інтересів

08 серпня 2016, 17:34

Статтею 2 Кодексу адміністративного судочинства України, встановлено, що завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ. До адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження.

            Кожна особа має право звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси.

          До Біляївського районного суду Одеської області звернувся громадянин Я. з адміністративним позовом до Нерубайської сільської ради Біляївського  району Одеської області про скасування рішення та зобов’язати Нерубайську сільську раду прийняти рішення «Про вибори постійних комісій сільської ради» з урахуванням  положень статті 28 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

           Позивач зазначив, що 13.11.2015 року була утворена фракція «Закон і справедливість», до складу якої входить 6 депутатів, які згідно ст. 28 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» мають право на пропорційне представництво в постійних та тимчасових комісіях сільської ради. Також у цей день, відбулася друга сесія Нерубайської сільської ради Біляївського району Одеської області, в порядок денний якої включено зокрема питання  «Про вибори постійних комісій сільської ради». При розгляді питання  № 07-VII  «Про вибори постійних комісій сільської ради» до складу постійної комісії Нерубайської сільської ради по агропромисловому комплексу, екології, раціональному використанню природних ресурсів, промисловості, транспорту та зв’язку ввійшов тільки один члензазначеної фракції, а до складу постійної комісії з фінансово-економічних питань, бюджету та регуляторної політики взагалі не включено жодного члена фракції, що не відповідає пропорційності представництва у постійних комісіях.

Представник Нерубайської сільської ради Біляївського району Одеської області у судовому засіданні пояснив, що в регламенті Нерубайської сільської ради не визначено порядок реєстрації фракції, а відповідно п. 15 ч. 2 ст. 19 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» фракція діє відповідно до регламенту ради.

        З метою встановлення істини по справі, судом також були викликані та допитані у судовому засіданні свідки, які були присутні на вказаної вище сесії Нерубайської сільської ради. Після всебічного та об’єктивного з'ясування обставин справи, заслухавши сторони по справі, а також свідків, вивчивши матеріали справи, оцінивши надані докази, суд дійшов до висновку, що права позивача були порушені.

         Постановою Біляївського районного суду Одеської області від 20.04.2016 р. адміністративний позов громадянина Я. до Нерубайської сільської ради Біляївського району Одеської області був задоволений. Рішення Нерубайської сільської ради Біляївського району Одеської області  № 07-VII від 13 листопада  2015 року «Про вибори постійних комісій  сільської ради» було скасоване та зобов’язано Нерубайську сільську раду Біляївського району Одеської області прийняти рішення «Про вибори постійних комісій сільської ради»  з урахуванням положень ст. 28 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

         З вказаною постановою не погодився представник Нерубайської сільської ради Біляївського району Одеської області та оскаржив її до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Разом з тим, Одеський апеляційний адміністративний суд, перевіривши законність і обґрунтованість судового рішення першої інстанції в межах позовних вимог і доводів апеляційної скарги, дійшов до висновку, що рішення Біляївського районного суду Одеської області є правильним, жодних порушень матеріального і процесуального права при вирішенні вказаної справи не було допущено і тому 05.07.2016 р. Одеським апеляційним адміністративним судом було винесено ухвалу, якою апеляційна скарга Нерубайської сільської ради була залишена без задоволення, а постанова Біляївського районного суду Одеської області від 20.04.2016 р. залишена без змін.