flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Незаконне виготовлення вибухових пристроїв

11 серпня 2015, 14:36

        Влітку 2014 рогу, знаходячись на території Овідіопольського району Одеської області в районі с. Нова Долина познайомився із громадянином, з яким у січні 2015 року вступив в злочинну змову на озброєння невстановлених осіб саморобними вибуховими пристроями, з метою вчинення терористичних актів на території Одеської області та м. Одеси, а саме для вчинення вибухів, з метою залякування населення. Для підтвердження спроможності виготовлення вибухових пристроїв, засуджений показав записаний на його власний мобільний телефон відеозапис вибуху виготовленого ним раніше вибухового пристрою.
Засуджений не був обізнаний про те, що громадянин діяв на виконання постанови прокуратури Одеської області про контроль за вчиненням злочину та розробленого УСБУ в Одеській області планом проведення негласної слідчої дії «контроль за вчиненням злочину у формі оперативної затулки» та повідомив йому, що може виготовити саморобний вибуховий пристрій будь-якої потужності, за умови оплати 4,5 долари США за 100 грамів тротилу.
       В лютому 2015 року громадянин Б. повідомив засудженому, що необхідно виготовиш саморобний вибуховий пристрій такої потужності, яким можливо буде пошкодиш залізничну колію, на що той погодився. З цією метою, приблизно з 24-25 лютого 2015 року, знаходячись за адресою свого проживання, у Миколаївській області, умисно, з корисливих мотивів, приступив до незаконного виготовлення саморобного вибухового пристрою використовуючи для цього незаконно знайдені ним раніше боєприпаси, з яких вилучив тротил, вагою яку визначив самостійно, потужності вибуху якого з його розумінь вистачило би д ля пошкодження залізничної колії’. Після чого вилучений тротил, умисно, з корисливих мотивів, на невстановленому попутному транспорті незаконно відвіз на звалище до смт. Авангард, Одеської області, яке розташоване поблизу вул. Ангарської, де він незаконно зберігав частину знайдених раніше боєприпасів. В якості корпусу для саморобного вибухового пристрою він вирішив використати жерстяну банку з під фарби, яку знайшов на тому самому звалищі. В якості детонатора використав промислово виготовлений детонатор з однієї з двох знайдених 82-мм мінометних мін, який з’єднав із стопіновим гнітом, який придбав на промтоварному ринку «7-км», для приведення в дію вибухового пристрою. Вилучений зі снарядів тротил помістив до жерстяної банки з під фарби, в який вставив детонатор від якого відходить стопіновий гніт. В завершення, закріпив детонатор, вставлений у тротил, навхрест приклеєною будівельною стрічкою, якою також обмотав корпус саморобного вибухового пристрою.
Також, засуджений, з метою зацікавленості громадянина Б. та невстановлених осіб, вирішив незаконно передати безкоштовно останньому корпус гранати Ф-1 без детонатору, який умисно, з корисливих мотивів, незаконно начинив тротилом, а також гранату РГД-33 без детонатору. Виготовлений ним вибуховий пристрій, а також гранати РГД-33 та начинений тротилом корпус гранати Ф-1, в період з 24-26 лютого 2015 року,незаконно зберігав на сміттєзвалищі, розташованому в смт. Авангард, Овідіопольського району Одеської області поблизу вул. Ангарської.
        Таким чином Ж. вчинив незаконне придбання, зберігання, носіння вибухових речовин, а також збут вибухових речовин та вибухових пристроїв, без передбаченого законом дозволу при наступних обставинах. 
Протягом 2014 року (більш точна дата судом не встановлена), обвинувачений за допомогою металошукача на території Одеської та Миколаївської областей (більш точне місце судом не встановлено) незаконно придбав шляхом знаходження боєприпаси часів Другої Світової війни, які незаконно зберігав на місцях знаходження та за адресою свого проживання, а також

          Після домовленості із громадянином Б. про виготовлення вибухового пристрою, обвинувачений в період з 24 по 26 лютого 2015 року (більш точна дата та час судом не встановлені), знаходячись за адресою свого проживання в Миколаївській області приступив до незаконного виготовлення саморобного вибухового пристрою, та закінчив його незаконне виготовлення на сміттєзвалищі в смт. Авангард Овідіопольського району, Одеської області, де в подальшому його умисно, з корисливих намірів, незаконно зберігав.
Надалі, 26 лютого 2015 року, в вечірній час (більш точний час судом не встановлено) по телефону Ж домовився з Б. про незаконну передачу поблизу с. Нова Долина Овідіопольського району, Одеської області 27 лютого 2015 року о 12.00 годині саморобного вибухового пристрою.
        Після чого, 27 лютого 2015 року приблизно об 11.30 годин, Ж взяв зі своєї схованки на сміттєзвалищі в смт. Авангард Овідіопольського району, Одеської області, туди він клав раніше, саморобний вибуховий пристрій у вигляді банки з під фарби, який умисно, з корисливих намірів, незаконного переніс на місце зустрічі із Б., а саме неподалік с. Нова Долина (більш точне місце судом не встановлено), де приблизно о 12.00 годині умисно, з корисливих намірів, незаконно передав останньому разом із запасним саморобним детонатором, пояснивши принцип приводження його в дію Та місце закладання щодо підриву залізничної колії для більших пошкоджень. За незаконний збут вказаного вибухового пристрою, Ж. отримав від Б. грошову винагороду в розмірі 3000,00 грн. Також, Ж умисно, з корисливих намірів, незаконно передав Б. гранату РГД-33 без запалу та корпус гранати Ф-1, начинений тротилом, без детонатору, з метою випробовування невстановленими особами під час вчинення терористичних актів та подальшого продану аналогів, які в нього ще є.
         В ході проведення негласної слідчої (розшукової) дії - контроль за вчиненням злочину у вигляді оперативної закупки 27 лютого 2015 роту, Б. передав співробітникам Управління СБ України в Одеській області один саморобний вибуховий пристрій, запасний детонатор до нього, гранату РГД-33 без запалу та корпус гранати Ф-1 начинений тротилом, без детонатору.
Згідно висновку експерта НДЕКЦ при ГУ МВС України в Одеській області граната РГД-33 та корпус гранати Ф-1 є промислово виготовленими зарядами вибухової речовини, придатні до здійснення вибуху від стандартного засобу підриву. Заряд вибухової речовини та саморобний засіб підриву в сукупності є саморобним вибуховим пристроєм з вогневим способом приведення в дію та придатний для здійснення вибуху.
          Ж повторно вчинив незаконне виготовлення вибухових пристроїв, при наступних обставинах.
Надалі, 27 лютого 2015 року, після незаконної передачі саморобного вибухового пристрою, Ж, з метою озброєння невстановлених осіб для вчинення терористичних актів на території Одеської області та м. Одеси, в телефонній розмові (у невстановлений судом час) домовився з Б. про продовження незаконного виготовлення саморобних вибухових пристроїв, шляхом виготовлення ще одного саморобного вибухового пристрою, більшої потужності, за умови оплати 5 доларів США за 100 г тротилу.
Повторно, з цією ж метою Ж вирішив використати весь наявний в нього тротил в раніше знайдених боєприпасах часів Другої Світової війни. Так, Ж, на початку березня 2015 року (більш точна дата та час судом невстановлені), використовуючи наявні в нього інструменти, такі ж пилка по металу, тиски та інші, знаходячись у себе вдома, незаконно вилучив із раніше незаконно придбаних - знайдених ним боєприпасів часів Другої Світової війни тротил. Надалі, на почіпку березня 2015 року (більш точна дата та час судом невстановлені) Ж умисно, незаконно перевіз вилучений ним тротил, на невстановленій судом попутній машині на сміттєзвалище поблизу вул. Ангарської в смт. Авангард, Овідіопольского району, Одеської області, де продовжив умисно, з корисливих мотивів, незаконно виготовляти вибуховий пристрій. В якості корпусу для саморобного вибухового пристрою, вирішив використати жерстяну банку з під фарби, яку знайшов на тому самому звалищі. Так ж весь наявний в нього тротил не вмішувався у знайдену банку з-під фарби, Ж вирішив використати ще одну таку банку, меншого розміру. Ж діяв по тому самому принципу, ж і в перший раз. Ж виготовив другий вибуховий пристрій, а саме помістив до жерстяної банки тротил, який в нього залишився, зробив паперову кришку щоб тротил не висипався, залишивши отвір для детонатору. В якості детонатору для другого вибухового пристрою, використав гільзу патрону, яку начинив тротилом, до якої приєднав стопіновий гніт, придбаний на промтоварному ринку «7-км». Детонатор у вигляді гільзи, також, закріпив у другому вибуховому пристрої паперовою липкою будівельною стрічкою. Зазначені вибухові пристрої, заховав на звалищі в смг. Авангард Овідіопольського району, Одеської області, де їх і виготовив, та незаконно продовжив зберігати.
Згідно висновку експертів НДЕКЦ при ГУ МВС України в Одеській області дві банки із зарядом вибухової речовини - тротилом, масою 3390гта558г,є двома саморобними вибуховими пристроями.
          Ж вчинив незаконне придбання, зберігання, носіння бойових припасів, вибухових речовин, а також збут вибухових пристроїв, без передбаченого законом дозволу, при наступних обставинах.
На виконання злочинного умислу, направленого на озброєння Б. та невстановлених осіб, з метою вчинення ними терористичних актів на території м. Одеси та Одеської області, Ж. під час телефонної розмови із Б. 11 березня 2015 року домовився зустрітись з ним 12 березня 2015 року о 10.00 годині в м. Іллічівську Одеської області для незаконної передачі останньому двох незаконно виготовлених саморобних вибуховий пристроїв, які він незаконно зберігав на сміттєзвалищі поблизу вул. Ангарської в смг. Авангард Овідіопольського району, Одеської області.
        Далі, 12 березня 2015 року о 10.00 годиш Ж умисно, з корисливих намірів, незаконно перевіз на невстановленому судом автотранспортному засобі до м. Іллічівська Одеської області, два саморобних вибухових пристрої, де на вул. Героїв Сталінграду умисно, з корисливих намірів, незаконно, без передбаченого законом дозволу, збув їх Б. для передачі невстановленим особам, для вчинення на території Одеського регіону терористичних актів, отримавши грошову винагороду в розмірі 4000,00 грн.
          В ході проведення негласної слідчої (розшукової) дії - контроль за вчиненням злочину у вигляді оперативної закупки 12 березня 2015 року, Б. передав до Управління СБ України в Одеській області два саморобних вибухових пристрої.
         Крім того, в ході проведення огляду місця події від 12 березня 2015 року в смг. Авангард, Овщіопольського району, Одеської області, поблизу вул. Ангарської та місця проживання сестри Ж. на сміттєзвалищі під бетонною плитою виявлено та вилучено раніше умисно, з корисливих намірів, незаконно придбані - знайдені засудженим (дата, час та місце судом невстановлені) дві мінометні міни калібру 82 мм, без детонаторів, які він там умисно, з корисливих намірів, незаконно зберігав, з метою збуту та використання у виготовленні саморобного вибухового пристрою, які згідно висновку експертів НДЕКЦ при ГУ МВС України в Одеській області від 06 квітня 2015 року № 86В/444Х, є двома промислово виготовленими 82-мм осколковими мінометними мінами без підривачів, які конструктивно оформлені зарядами вибухової речовини — тротилу та придатні до використання за цільовим призначенням, вибуху, від стандартного засобу підриву електродетонатора ЕДП.
          Також, 12 березня 2015 року, в ході проведення обшуку за адресою проживання засудженого в Миколаївській області, виявлено та вилучено раніше умисно, з корисливих намірів, незаконно придбані - знайдені три артилерійські снаряди, два з яких без вибухових речовин, а один артилерійський снаряд з вибуховою речовиною, армійська сумка з 79 патронами, які він умисно, з корисливих намірів, незаконно зберігав за адресою проживання своєї матері, з метою збуту та використання у виготовленні саморобного вибухового пристрою.
         Ж. вчинив закінчений замах на вчинення злочину - сприяння вчиненню терористичних актів, шляхом озброєння кількох осіб, при наступних обставинах.В судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні злочинів визнав та показав, що протягом 2014 року він, за допомогою металошукача, займався пошуком боєприпасів часів Другої Світової війни, з яких потім виробляв вибухові пристрої.
          Характер і міра суспільної небезпеки вчинених злочинів, особу обвинуваченого дають суду підстави вважати, що виправлення і перевиховання його не можливе без ізоляції від суспільства, у зв'язку з чим суд не знаходить правових підстав для застосування до Ж сг.75 КК України.

         Ж. визнали винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст.263,ч. 1 ст. 2631, ч. 2 ст. 2631, ч. 2 ст. 15,ч.2 ст. 2584 та призначили йому покарання: за ч 1 ст. 263 КК України - три роки позбавлення волі; ч. 1 ст. 2631 КК України - чотири роки позбавлення волі; ч. 2 ст. 2631 КК України — п'ять років позбавлення волі; ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 2584 КК України — п ять років один місяць позбавлення волі з конфіскацією всього особисто належного йому майна
         За сукупністю вчинених злочинів, на підставі ч. 1 ст. 70 КК України, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначили покарання — п'ять років один місяць позбавлення волі з конфіскацією всього особисто належного йому майна


Керівник апарату Іллічівського міського суду Одеської області
К.М. Рожкован 
Виконавець: Гему Ю.Є. (04868) 6 53 03.