flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відшкодування моральної шкоди завданої каліцтвом

30 червня 2015, 11:32

Прийнято рішення про відшкодування моральної шкоди завданої каліцтвом у розмірі 50 000 гривень

Чоловік звернувся до Малиновського районного суду м. Одеси з позовом до Комунального підприємства «Одесміськелектротранс» про відшкодування моральної шкоди завданої каліцтвом, в якому просить стягнути з відповідача на його користь моральну шкоду в розмірі 100 000 гривень.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що більше 18 років працював водієм тролейбусу цеху експлуатації КП «Одесміськелектротранс. 2 вересня 2014 року позивач знаходився на території тролейбусного депо на дільниці профремонтів цеху ремонту рухомого складу КП «Одесміськелектротранс» та виконував службові обов’язки водія тролейбусу по підготовці до роботи закріпленого за ним тролейбусу, де з ним стався нещасний випадок, а саме: находячись на нижній сходинці входу в оглядову канаву позивач отримав удар струмом та впав втративши свідомість. Внаслідок нещасного випадку позивач постраждав та отримав тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми, струс головного мозку, збиті рани тім’яної та тім’яної-скроневої області зліва, забиття шийного відділу хребта, струсу спинного мозку. Згідно висновку комісії вказаний нещасний випадок вважається пов’язаним з виробництвом та позивачу було встановлено стійку втрату професійної працездатності на рівні 70% та присвоєно 2 групу інвалідності. Позивач зазначив, що внаслідок погіршення стану здоров’я йому було завдано моральну шкоду яка полягає в порушенні нормальних життєвих зв’язків через неможливість продовження активного громадського життя, й так само в порушені стосунків з оточуючими його людьми. Після нещасного випадку на підприємстві позивач не може як раніше зустрічатися зі своїми знайомими, спілкуватися з ними та вирішувати побутові проблеми своєї сім’ї. Крім того, позивач вимушений вести закритий спосіб життя, рідко виходить з дому, у нього погіршився стан здоров’я, він постійно змушений приймати ліки та проходити курс лікування у лікарнях, він погано спить ночами, стала занижена самооцінка його як особистості та він втратив віру у справедливість. Всі ці обставини стали приводом для звернення до суду з даним  позовом. Також позивач в судовому засіданні розповів, що в період перебування у лікарні ніхто з керівництва підприємства станом його здоров’я не цікавився, не цікавилися чи вистачає грошей на лікування,і таке відношення до нього , як до працівника, який багато років пропрацював на підприємстві, також завдало позивачу додаткових моральних страждань.

Представник відповідача в судовому засіданні позов не визнала та надала суду письмові заперечення. Представник КП «Одесміскелектротранс» зазначила, що, згідно з затвердженим графіком робочого часу водія тролейбусу, яким являється позивач, 2 –ге вересня 2014 року є його офіційним вихідним днем. Нікого не повідомивши позивач самовільно зайшов до дільниці профремонтів цеху ремонту рухомого складу та спустився до оглядової канави №2, чим допустив порушення вимог інструкції з охорони праці №2 для водіїв тролейбусу. На сьогоднішній день позивач продовжує працювати в комунальному підприємстві, тим самим продовжує вести активне громадське та відкритий спосіб життя. Ніяких конфліктів з колегами по роботі не фіксувалося. Також позивач цілком вирішує свої побутові проблеми. Будь-яких доказів, що підтверджували б потребу позивача прикладати додаткових зусиль для організації свого життя в матеріалах справи не надано.

Суд, вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи вважає, що позов про відшкодування моральної шкоди завданої каліцтвом підлягає частковому задоволенню.

У зв'язку з отриманою травмою чоловік зазнав фізичного болю, довготривалого лікування і пов’язаних  з  ними  страждань, став  інвалідом 2 групи. Вказані обставини призвели до  порушення  нормального образу життя  позивача  та  потребували  від  нього  додаткових зусиль  по  організації життя. 

Визначаючи  розмір  моральної  шкоди,  суд  враховує  вимоги  справедливості  та  співрозміреності,  характер  спричинених  йому моральних  страждань,  інші  конкретні  обставини,  ступінь  перенесених  страждань,  ступінь  порушення  життєвих  зв'язків,  характер додаткових  зусиль  для  організації  свого  життя.  Керуючись  принципами  розумності  та  справедливості,  суд  вважає,  що  відшкодуванню підлягає моральна шкода в сумі 50 000 гривень.