flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правові наслідки незаконного поводження зі зброєю (носіння, зберігання, придбання), бойовими припасами.

04 червня 2015, 09:54

          У зв’язку з виникненням значного суспільного інтересу щодо розгляду справ Ширяївським районним судом Одеської області повідомляємо наступне.

         В період з 25.05.2015 року по 31.05.2015 року вище зазначеним судом було розглянуто та внесено судових рішень до ЄДРСР в кількості 46 справ, із них 13 матеріалів кримінального провадження, 7 цивільних справи та 26 матеріалів про адміністративне правопорушення.

   Одне з них висвітлимо в наступному:-

       Розглянуто матеріал кримінального провадження: № 1-кп/518/49/2015, справа  № 518/467/15-к, відносно громадянина К., 1967 року народження, громадянина України, українця, уродженця с. Маркевичеве, Ширяївського району Одеської області, одруженого, вiйськово не зобов’язаного, працюючого, освіта середня-спеціальна, який зареєстрований та проживає за адресою с. Ганно—Покровка, Ширяївського району Одеської області,  раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 263   ч. 1 КК України.

04.02.2015 року під час проведення санкціонованого обшуку домоволодіння гр. К, 1967 року народження, яке розташоване за адресою с. Ганно-Покровка, Ширяївського району, Одеської області, в металевому сейфі, який знаходився в одній з житлових кімнат даного домоволодіння було виявлено та вилучено 37 бойових патронів калібру 5.6 мм та револьвер кустарного виробництва. Під час проведення досудового розслідування було встановлено, що К., в невстановлений час в невстановленому місці незаконно придбав 37 бойових патронів калібру 5.бмм, та револьвер кустарного виробництва, які в подальшому незаконно перемістив до власного місця мешкання, де почав їх незаконно зберігати. Згідно висновку експертизи №108-Б від 28.02.2015 року надані на дослідження 37 (тридцять сім) патронів калібру 5.6 мм, являються боєприпасами, патронами калібру 5.6 мм, кільцевого займання, призначеними для стрільби зі спортивно-мисливської нарізної вогнепальної зброї відповідного калібру. Тридцять патронів з тридцяти семи придатні для стрільби, сім патронів з числа наданих для стрільби не придатні. Надані на дослідження тридцять сім патронів калібру 5.6 мм виготовлені промисловим способом. Наданий на дослідження револьвер являється гладкоствольною, нестандартною, саморобною, короткоствольною вогнепальною зброєю калібру 5.6. Наданий на дослідження револьвер придатний для стрільби.

Наданий на дослідження револьвер виготовлений саморобним способом з використанням промислового обладнання.

До Ширяївського районного суду Одеської області надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням К. у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 263 ч. 1 КК України.

Крім цього, до суду надійшла угода, укладена між прокурором  та обвинуваченим К. про визнання винуватості від 24.03.2015 року, якою досягнуто наступних умов.

Відповідно до змісту Угоди, підозрюваний К. повністю визнав свою вину у зазначеному діянні і прийняв на себе зобов'язання беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри у судовому провадженні.

Також сторони погоджуються на призначення покарання К. за ст. 263 ч. 1 КК України у вигляді 3 років позбавлення волі із застосуванням ст. 75 КК України та звільненням від відбування покарання з випробуванням у вигляді одного строку іспитового строку.

Вислухавши думку прокурора, який просить суд визнати угоду про визнання винуватості, перевіривши зміст угоди про визнання винуватості, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд вважає, що укладення угоди є добровільним та повністю відповідає вимогам ст.ст. 469, 470, 472 КПК України.

У підготовчому судовому засіданні з'ясовано, що обвинувачений цілком розуміє, що має право на судовий розгляд, наслідки укладення та затвердження угоди, характер обвинувачення, щодо якого він визнає себе винуватим, а також вид покарання, яке буде застосовано до нього у разі затвердження угоди судом. Крім цього, судом з'ясовано, що угода укладена добровільно, без застосування будь-якого насильства, примусу, погроз, умови угоди не суперечать КПК України та закону, не порушують права, свободи чи інтереси сторін та інших осіб, відсутні обставини, які вказують на неможливість виконання обвинуваченим взятих на себе за угодою зобов'язань.

Злочин, передбачений ст. 263 ч. 1 КК України відноситься до тяжких злочинів, правова кваліфікація злочину є вірною, існують достатні фактичні підстави для визнання винуватості обвинуваченого у вчиненні даного злочину.

Виходячи з вищевикладеного, враховуючи тяжкість вчиненого злочину, особу винного, який визнає свою вину повністю, раніше не судимий, відсутність обтяжуючих вину обставин, обставини, які пом'якшують вину обвинуваченого, якою суд визнає щире каяття, суд дійшов висновку про відповідність покарання, передбаченого угодою, у вигляді 3 років позбавлення волі, покаранню встановленому санкцією ст. 263 ч. 1 КК України з подальшим звільненням від відбування покарання з іспитовим строком один рік згідно ст. 75 КК України, та засадам призначення покарань, передбачених кримінальним законодавством.

Таким чином суд приходить до висновку, що угода, укладена 24.03.2015 року між прокурором прокуратури Ширяївського району Одеської області, який на підставі ст. 37 КПК України був призначений прокурором у кримінальному провадженні, та обвинуваченим К., відповідає вимогам КПК України та підлягає затвердженню.

Суд, визначаючи іспитовий строк обвинуваченому К., вважає достатнім встановити іспитовий строк 1 рік, а також покласти на нього обов'язки, передбачені ст. 76 КК України, а саме: не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції; повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання, роботи або навчання; періодично з’являтися для реєстрації в кримінально-виконавчу інспекцію.

Відповідно до ч. 2 ст. 124 КПК України, з обвинуваченого підлягають стягненню витрати, пов'язані з проведенням балістичної експертизи № 108-Б від 28.02.2015 року в сумі 491,04 грн.

Речові докази по кримінальному провадженню - тридцять сім патронів калібру 5.6 мм та револьвер, що являється гладкоствольною, нестандартною, саморобною, короткоствольною вогнепальною зброєю калібру 5.6, які знаходяться на зберіганні в камері зберігання речових доказів Ширяївського РВ ГУ МВС України в Одеській області – на підставі п. 3 ч. 9 ст. 100 КПК України знищити.

Керуючись ст.ст. 314, 368, 475 КПК України, суд, затвердив угоду про визнання винуватості від 24.03.2015 року в кримінальному провадженні між прокурором прокуратури Ширяївського району Одеської області та обвинуваченим К., що обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ст. 263 ч.1 КК України.

Визнав винуватим К. у вчиненні злочину, передбаченого ст. 263 ч. 1 КК України та призначив йому узгоджене сторонами згідно угоди про визнання винуватості від 24.03.2015 року покарання у вигляді позбавлення волі строком 3 (три) роки, на підставі ст. 75 КК України звільнивши К. від відбування покарання з іспитовим строком на 1 (один) рік.

Згідно ст. 76 КК України, у зв'язку зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком, суд вважає за необхідне покласти на К. наступні обов'язки: не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції; повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання, роботи або навчання; періодично з’являтися для реєстрації в кримінально-виконавчу інспекцію.

            Речові докази по кримінальному провадженню - тридцять сім патронів калібру 5.6 мм та револьвер, що являється гладкостволъною, нестандартною, саморобною, короткоствольною вогнепальною зброєю калібру 5.6, які знаходяться на зберіганні в камері зберігання речових доказів Ширяївського РВ ГУ МВС України в Одеській області – на підставі п. 3 ч. 9 ст. 100 КПК України знищити.