flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розбій - найбільш небезпечних корисливо-насильницький злочин.

03 червня 2015, 10:31

Малиновським районним судом м. Одеси винесено вирок щодо учасника ОЗГ

Злочинець діючи спільно з іншими учасниками організованої злочинної групи (далі ОЗГ), у відношенні яких Малиновським районним судом м. Одеси було винесено обвинувальний вирок, в період з січня 2012 року по березень 2012 року вчинили ряд особливо тяжких злочинів – розбійних нападів на території м. Одеси.

Обвинувачений був одним із виконавців злочинної групи та користувався великим авторитетом у «злочинному світі», а також тривалий час знаходився у розшуку.

ОЗГ діяли згідно розробленого плану і відведеним ролям. Один із злочинців дзвонив у двері до потерпілих та представлявся представником «Обленерго». Після чого, потерпілі, нічого не підозрюючи, відкривали двері. В цей час, інші учасники, з метою конспірації одягали на обличчя маски з прорізами для очей та стояли поруч з вхідними дверима, так щоб їх не було видно в дверне вічко. Коли двері були відчинені злочинці швидко заходили у житло та зачиняли за собою двері.

Перший розбійний напад був здійснений за наводкою одного із знайомих, який не входив до складу ОЗГ, щодо жінки похилого віку. Обвинувачений, перебуваючи у квартирі, схопив за горло потерпілу і став вимагати гроші, інший злочинець погрожував пневматичним пістолетом, направивши його на жінку. Після чого жінку завели до кімнати, де кинули на диван, накривши голову покривалом та зв’язали руки на ноги. При цьому обвинувачений періодично підходив до потерпілої і душив її руками, від чого остання непритомніла.

Всього учасники ОЗГ та злочинець, що не входив до їх складу заволоділи майном на суму близько 81 000 грн. Після чого, з місця скоєння злочину зникли, а викраденим майном розпорядились на власний розсуд.

Другий розбійний напад ОЗГ відбувався по тому ж сценарію, тільки потерпілими стали жінка та її малеча. Цього разу обвинувачений подзвонив у двері та представився  працівником комунальної служби «енергомережі». Потрапивши в квартиру, обвинувачений схопив за горло потерпілу і став вимагати у неї грошей, погрожуючи їй фізичною розправою. Не знайшовши в квартирі грошові кошти, інші учасники покинули квартиру, а обвинувачений замкнув потерпілу з її дітьми у ванній кімнаті, щоб вона не змогла звільнитись і покликати на допомогу. Виходячи з квартири, він викрав фотоапарат та 150 доларів США.

Оцінюючи у сукупності усі докази по обставинам злочину щодо вини обвинуваченого, суд вважає, що його вина повністю та безпосередньо підтверджується показаннями потерпілих, які його повністю впізнають, як особу яка вчинила розбій та  душила їх. Адже на момент скоєння злочину обвинувачений був без маски. Алібі злочинця стосовно того, що він на час скоєння злочину знаходився на території Р. Молдова спростовується інформацією з Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України.

     Колегія суддів ухвалила визнати винним чоловіка у скоєні злочину передбаченого ст. 187 ч.4 КК України та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 9 років з конфіскацією майна.