flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Встановити факт батьківства можливо й після смерті!

02 червня 2015, 10:22

        28 травня 2015 року Южний міський суд Одеської області ухвалив рішення за заявою громадянки Б. про встановлення факту всиновлення.

Заявник звернулася до суду Одеської області від свого імені та від імені та в інтересах неповнолітньої дитини, мотивуючи свої вимоги тим, що вона та громадянин Ж., який помер 2014 року, проживали однією сім'єю без реєстрації шлюбу тривалий період. Від спільного проживання народилася донька. За своє життя Ж. визнавав своє батьківство, дитина регулярно спілкувалася із ним та зі своїми родичами по лінії батька.

Після смерті Ж. залишилася спадщина у вигляді 4/15 частин квартири в будинку у місті Южне Одеської області. В зв'язку із тим, що батьком дитини заявника Ж. офіційно не записаний, звернутися до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини Б. не має можливості. 

Встановлення факту батьківства необхідно для прийняття спадщини дитиною заявника, як спадкоємицею першої черги за законом, а позасудового порядку встановлення цього факту не існує.

       Уважно вивчивши матеріали справи та зібрані докази, допитавши свідків, суд  задовольнив подану заяву, встановивши, що громадянин Ж., є батьком неповнолітньої Б., поновивши права неповнолітньої на отримання спадщини.