flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Збільшилася кількість боржників, яких обмежено у праві виїзду за межі України

28 травня 2015, 09:26

     Протягом чотирьох місяців 2015 року Кодимським районним судом Одеської області було обмежено у праві виїзду за межі України  дев'ятьох  боржників – фізичних осіб шляхом заборони перетинати державний кордон України  до виконання своїх зобов’язань, покладених на них рішеннями суду або вимогами Управління пенсійного фонду України в Кодимському районі Одеської області, що майже вдвічі більше, порівняно з показниками за аналогічний період минулого року.

 

Довідково

 

       Обмеження права на виїзд за кордон є не дуже поширеним способом впливу на боржника, але доволі ефективним. Незамінним цей засіб є у справах з великою сумою заборгованості, якщо врахувати можливість виїзду боржника за кордон назавжди, де його буде вже неможливо відшукати.

        Після винесення судом ухвали про тимчасову заборону боржнику у виїзді за межі України, вона направляється до Адміністрації Державної прикордонної служби України. Інформація про боржника заноситься до бази  даних  Держприкордонслужби  про  осіб,  яким тимчасово обмежено право виїзду з України. Під час здійснення  прикордонного  контролю  уповноважені службові    особи    підрозділу    охорони    державного   кордону використовують  таку базу і відмовляють особі у виїзді.

         Варто зазначити про неможливість стягувача у виконавчому провадженні самостійно звернутися до суду з заявою про  заборону виїзду, тому тут це право залишається лише за державним виконавцем. Також важливим є те, що звернення державного виконавця з поданням до суду з вимогою обмежити у праві виїзду за кордон боржника є його правом, а не обов’язком.